fbpx Skip to content

Danmark medansvarlig for EUs drab på flygtninge

MODKRAFT.DK: [uddrag] Græske grænsevagter har fanget flygtninge på gummibåde og trukket dem hen til tyrkisk farvand, for derefter at lave hul i gummibådene.
Det er et de eksempler, som forsker i migration ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Thomas Gammeltoft-Hansen kan give på, hvordan EU-lande håndterer uvelkomne flygtninge.
– De, der så kunne svømme, prøvede at komme til kysten, men mange druknede. Selvom der har været rapporter og vidner til de grusomme begivenheder, benægtede den græske regering alt. Den tyrkiske regering var endda ude i flere tyrkiske aviser og sige, at den var træt af, at Grækenland systematisk dumpede flygtninge i tyrkisk farvand, fortæller Gammeltoft-Hansen til Modkraft.
Thomas Gammeltoft-Hansen mener, at den danske stat har et juridisk medansvar for disse overgreb på menneskeliv. Imidlertid giver outsourcingen af grænsekontrollen den danske stat muligheden for at vende det blinde øje til, når eksempelvis italienske grænsevagter dræber immigranter fra Afrika på vej til Europa.

Demo mod Frontex
Initiativet Stop Udvisningerne arrangerer demonstration mod Frontex fredag den 4. juni kl. 16.00 ved Integrationsministeriet, Holbergsgade 6 i København. Blandt talerne er kampagnekoordinator Lave Broch fra Folkebevægelsen mod EU.

Grænse-vold i EU’s navn
Når der sker krænkelser mod menneskerettighederne ved Italiens kyst i form af vold og ydmygelser af flygtninge og immigranter, bør det også være et problem for den danske regering og dens europæiske partnere, mener Thomas Gammeltoft-Hansen.
Danmark ratificerede i 2001 EU’s Schengen-aftale, hvilket i praksis betyder, at en gruppe medlemslande agerer grænsevagter på vegne af de øvrige EU-lande.
– De danske grænser er mere end bare Kastrup Lufthavn og Padborg. Der er en udbredt misforståelse af de danske grænser. Statsgrænserne går ud over de danske lufthavne og de maritime grænser, siger Thomas Gammeltoft-Hansen.
– Schengen-samarbejdet betyder mere end en aftale om fri bevægelighed mellem nationerne. Grænsekontrollen er gennem Schengen-traktaten blevet et kollektivt foretagende, og derfor må ansvaret, når det gælder misbrug af magt, også falde tilbage på samtlige Schengen-lande, siger han.Læs hele artiklen på nyhedsportalen Modkraft.dk – klik her!

Back To Top