fbpx Skip to content

Danskerne: Trods EU og forbyd hormon-forstyrrende stoffer

Et stort flertal blandt danskerne er klar til at trodse EU og indføre nationale forbud mod hormonforstyrrende stoffer – også selv om det kan føre til konflikter med EU.

Ifølge en meningsmåling, Gallup har lavet, er 65,1 procent »enig« i, at Danmark ikke bør afvente fælles EU-regler, mens andre 24,1 procent svarer, at de er »overvejende enig«.

Det skriver Information.

Den farlige kemi, som danskerne ønsker forbudt, dækker over hele 564 såkaldte hormonforstyrrende stoffer, der mistænkes for at være kræftfremkaldende, forringe mænds sædkvalitet og nedsætte kvinders evne til at få børn.

Senest har forskere på Odense Børnekohorte og Syddansk Universitet opdaget, at to hormonforstyrrende stoffer i kroppen hos gravide kvinder øger risikoen for abort helt op til 16 gange. De to stoffer er såkaldte perflourerede kemikalier og bruges til at sikre, at for eksempel tøj, møbler og mademballage bliver vand- og fedtafvisende.

“Vi er jo faktisk i gang med ét stort menneskeligt eksperiment med brugen af de hormonforstyrrende stoffer i så mange produkter. Et eksperiment, som i længden kan betyde, at vi ikke kan overleve, fordi vi ikke længere kan få børn. Så det eksperiment vil vi selvfølgelig gerne have stoppet hurtigst muligt,” siger Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip, til Information.

På Christiansborg mener regeringen, at forbuddene skal laves af EU og at Danmark drefor skal vente på forslag fra Bruxelles. Men Danmark er tidligere gået forrest og har indført forbud mod farlig kemi.

Og det bør vi gøre igen, mener Anja Philip.

“Vi har for eksempel været foregangsland med at forbyde Bisphenol-A i produkter til børn og med at lave særforbud mod nogle ftalater og parabener, hvor der var den samme klagesang fra politikere og industri: ’Det hjælper ikke, der er ikke nogen alternativer, og EU vil ikke acceptere det.’ Men nu begynder nogle af de her stoffer faktisk også at blive forbudt i hele EU. Ja, der er en risiko for en konflikt med EU, men det er altså lykkedes flere gange før til gavn for vores allesammens helbred,” siger hun til Information.

Læs mere her.

Back To Top