fbpx Skip to content

Den progressive kraft imod skattely

Margrethe Auken har i de seneste uger haft fokus på skattely. Auken gør EU til den progressive kraft i kampen mod skattely. Efter EU-topmødet i marts gik hun endda så langt som til at sige, at EU nu egenhændigt havde løst problemerne med skattely. Det skulle være fordi de to notorisk kendte skattely Luxembourg og Østrig kom med på en aftale om automatisk informationsudveksling om bankkonti af ikke-bosiddende EU-borgere.

Men det kan man vist kalde en sandhed med modifikationer. Jeg er helt enig i, at skattely er et kæmpe problem, som der skal gøres noget ved, og aftalen er for så vidt god nok. Men aftalen fra marts kommer ikke i stand på grund af EU’s håndtering. For verdenen er (heldigvis) større end EU. Og realiteten er, at OECD på internationalt niveau allerede er på vej med en ny global standard for automatisk udveksling af skatteinformation. OECD’s regler vil højst sandsynligt træde i kraft før EU’s regler. For EU er langt fra den progressive kraft. Selv i USA (af alle steder) føres på mange måder en langt mere progressiv politik på regulering af skattely end i EU. Eksempelvis har man ved hjælp af FATCA gjort det lovpligtigt for banker med sæde i USA med informationsudveksling på opsparing. Sammen med OECD’s nye standarder har det været med til at lægge væsentlig pres på EU og de to lande om at indgå en aftale. Noget som Auken fuldstændig har overset.

Også på området med finansskat har Auken markeret SF som det førende parti. Men SF stemte selv imod et forslag om en finansskat i Folketinget, som skulle gøre finansskatten så omfattende internationalt som muligt. Hvorfor gjorde man det? Et andet spørgsmål er, hvad indtægten fra finansskatten skal bruges til? Hvis det står til Aukens og hendes grønne gruppe i EU-parlamentet, så skal de fungere som egne ressourcer til EU’s budget – altså en ægte EU-skat.

Det vil Folkebevægelsen ikke være med til. Vi ønsker i stedet at hjælpe de fattigste i verdenen med indtægten fra en finansskat – ikke at EU-bureaukrater skal have mere løn eller mere i landbrugsstøtte. Og Folkebevægelsen har i EU-parlamentet længe arbejdet for at afskaffe bankhemmeligheden. Her fik vi en opfordring igennem, som skal være med til at stoppe kriminaliteten og hvidvaskningen af penge. Folkebevægelsen ønsker, at Danmark skal gå forrest udenom EU – noget som det er tydeligt, SF ikke vil…

Back To Top