fbpx Skip to content

Det vigtigste landsmøde nogensinde?

Med både Brexit og en stigende EU-skepsis i Europa har Folkebevægelsen aldrig været tættere på at opfylde sit formål om at sikre Danmarks udtræden af EU. Derfor er Landsmødet i 2018 måske det vigtigste nogensinde.

Folkebevægelsen mod EU’s Landsmøde 2018 afholdes i Aaalborg 27-28. oktober.

Af Ditte Staun

Landsmødet er Folkebevægelsens højeste myndighed.  Vel at mærke højeste myndighed for en bevægelse, som er og altid har været en afgørende faktor i folkeafstemninger og i debatten om EU.

Vi har været med til at oplyse, skubbe til debatten og været helt afgørende for, at Danmark har en selvstændig valuta, at vi ikke – som ordlyden i forsvarsundtagelsen lyder – deltager i ”udarbejdelsen og gennemførelsen af Unionens afgørelser og aktioner, som har indvirkning på forsvarsområdet”. Og vi har været afgørende for, at Folketinget stadig bestemmer over retspolitikken.

Vi oplyser om manglende kontrol med EU-parlamentarikernes såkaldte ”blyantspenge”. Om EU´s udemokratiske handelsaftaler. Om alternativer. Om den solide opbakning til Norden. Om diskussionerne for og imod EØS-aftalen i Norge. Om mulighederne for at følge briterne ud af EU.

Denne plads i debatten fastholder vi ikke mindst, fordi Folkebevægelsen mod EU har plads i EU-parlamentet. Vores stemme, vores viden, vores ‘MEP’ere’ er en del af den politiske offentlighed.

De vigtige landsmøder

Landsmøderne er vigtige. Hvert år. Her sætter vi rammerne, retningen og holdet for det næste år og meget ofte for den næste kamp: Kampen for kronen, kampen for retsforbeholdet, kampen for at forhindre yderligere magt til unionen. Og hvert femte år vælger vi de kandidater, der sammen med Landsledelsen, ansatte og medlemmer skal sikre Liste N det bedst mulige valgresultat.

Denne gang er det første valg efter, at befolkningsflertallet i verdens 6. største økonomi har valgt en anden vej end EU. For første gang siden Grønlands exit, har et medlemsland vist, at det kan lade sig gøre at træde ud. Ingen ved, hvordan aftalen mellem EU og Storbritannien konkret bliver. Men jeg tør godt vove pelsen og påstå, at ”katastrofen” udebliver.

Mulighed for Daxit vokser

Vi ved til gengæld, at der bliver et mandat mere til Danmark. Vi ved, at vi gik frem ved sidste EU-Parlamentsvalg. Vi ved, at vi – i modsætning til tidligere gyserår – allerede nu står fordelagtigt i meningsmålingerne med udsigt til et mandat. Og vi ved, at muligheden for Daxit vokser, hvis vi styrker Liste N ved valget til maj.

Muligheden for en dansk exit fra Den Europæiske Union og en styrkelse af Folkebevægelsens Liste N går hånd i hånd: Vi vil få mere plads i debatten, få mere ”(wo-)man power” og blive mere dagsordensættende.

Der har været mange utroligt vigtige landsmøder. Men måske er dette det vigtigste nogensinde. Målet, opfyldelsen af selve Folkebevægelsens formål, har aldrig været tættere på. Samtidig er vi de eneste, der siger: ”Tag magten tilbage”.

Så kom med. Til mødet i din lokalkomité, hvor der skal vælges delegerede. Kom med inputs, med viden, og kom med netop dine bidrag til en stærk valgkamp og et ligeså stærkt valgresultat. Kom med til landsmøde 2018.

Back To Top