fbpx Skip to content

DR-måling: Folkebevægelsen fortsat i EP

Tirsdag aften offentliggjorde DR en meningsmåling foretaget af Epinion. Målingen giver Folkebevægelsen mod EU 7,3 pct. af stemmerne. Og DR skriver at ”Folkebevægelsen mod EU er i fare for at ryge helt ud af Europa-Parlamentet
”Der er grund til panderynker hos alle de små partier og hos Folkebevægelsen. De skal alle sammen ud at skaffe flere stemmer. Enten for at kunne få noget ud af de valgforbund, de indgår i ”“ eller for at redde et selvstændigt mandat, som Folkebevægelsen”, siger DRs politiske analytiker Jens Ringberg.

Men.i 2009 bevarede Folkebevægelsen sit mandat med 7,2 pct. af stemmerne. Og når Økonomi- og Indenrigsministeriet fordeler mandater efter valget, så forventer de umiddelbart at bruge en formel, som er beskrevet i bogen Det demokratiske system af professorerne Jørgen Grønnegaard Christensen og Jørgen Elklit.
Her er der en en såkaldt u-værdi (udelukkelsestærskelværdi), der udregnes efter formlen 1/m+1 (m = antal danske mandater). Med andre ord: Man er sikker på repræsentation, hvis blot man får en 14. del af stemmerne, hvilket er 7,14 pct.

Og endeligt plejer Folkebevægelsen, at flere stemmer ved valget end målingerne viser. I 2009 sagde målingerne 3-6 pct. og Folkebevægelsen fik 7,2 pct. I år har målingerne indtil videre sagt mellem 3,7 pct. og 9,1 pct.

Men meningsmålinger er trods alt kun meningsmålinger. Skal Folkebevægelsen være helt sikker, vil det naturligvis være godt at følge Jens Ringberg forslag om at skaffe flere stemmer. Og naturligvis også gerne mere end et mandat…

Back To Top