fbpx Skip to content

Ekspert-kritik af danske mediers EU-dækning

JOURNALISTEN.DK: [uddrag] Lektor Mark Ørsten fra Roskilde Universitetscenter offentliggør senere på året en undersøgelse af de danske mediers EU-dækning under det danske EU-formandskab, fortæller Dansk Journalistforbunds fagblad Journalisten.

Hvordan har medierne dækket EU-formandskabet?
“Det har de gjort, som man kunne forvente. Medierne har lagt stor vægt på det, der har særlig dansk interesse og foregår på dansk grund. Men man har underspillet alt andet end de danske vinkler. Så når møderne foregår i Bruxelles, så bliver de mindre dækket – også selv om de er vigtigere,” siger Mark Ørsten til Journalisten.
Ørsten mener, at medierne har et kildeproblem. De vælger i alt for høj grad at tale med danske kilder frem for udenlandske, og det giver et snævert blik på EU – og en fattigere debat.
“Vi kan se, at medierne i høj grad dækker det, de danske politikere siger om EU. Men det, de danske politikere ikke har lyst til at tale om, dækker medierne ikke. Man spejler i høj grad de synspunkter, som det store flertal i Folketinget har på EU.”
Hvorfor er det et problem?
“Medierne overser alle de politiske ubehageligheder, som EU kan sætte Danmark i. For eksempel hele debatten om EU og finanspolitik. Her står vi i et skelsættende vadested – skal EU have mere magt over dansk finanspolitik? Men den debat skal du næsten læse International Herald Tribune for at høre om. De mere vidtrækkende konsekvenser, som kræver store europapolitiske visioner, er vi ikke ret glade for i Danmark.”

Fagbladet Journalisten har bedt nogle af de danske EU-journalister forholde sig til kritikken – herunder Morten Crone, som har dækket EU-stof fra Bruxelles for Berlingske i to år:
Ørsten kritiserer, at den danske vinkel dominerer så kraftigt, at det overskygger kilder og vinkler fra andre lande. Er du enig?
“Pointen er rigtig nok, men der tager Ørsten også fat på en diskussion, der er meget større: Findes der en europæisk offentlighed? Det er meget få medier, der ikke er det mindste nationale i deres vinkling. Især nu, hvor Europa er i dyb krise. Spørgsmålet er hele tiden: Hvad betyder det for os? Derfor er det naturligt, at den danske vinkel fylder så meget,” siger Morten Crone.
(…)
Mark Ørsten mener også, at de danske medier mangler at dække den store principielle diskussion om EU’s fremtid. Men det er Morten Crone ikke enig med ham i.
“Det handler nok om, hvilket øje man sætter kikkerten for. Personligt har jeg oplevet kæmpestor læserinteresse, hver gang jeg har taget fat på nogle af de spørgsmål. Efterhånden som krisen har sat kniven for struben på EU’s regeringschefer, så har det været tiltagende interessant for os at spørge – også statsministeren – hvor meget Danmark skal gå med til. Med hvor store tigerspring vil vi lade Europa integrere sig, “bare” fordi der er krise? Så der er jeg nok ikke enig,” siger Crone.

(…)

Læs hele artiklen på Journalistens hjemmeside – klik her!

Back To Top