fbpx Skip to content

EL opstiller ikke til EU-valget

Efter en to timer lang og intens debat på Enhedslistens årsmøde vedtog et klart flertal af de delegerede, at partiet fortsat skal støtte Folkebevægelsen ved valg til EU-parlamentet. 220 stemte imod forslaget om, at partiet skulle opstille for sig selv i 2014. Kun 158 stemte for forslaget, som blev støttet af ledelsen i folketingsgruppen

Resultatet af afstemningen betyder, at Enhedslisten nu anbefaler vælgerne at stemme på Folkebevægelsen mod EU ved valget til næste år.

Rina Ronja Kari: Det gør det nemmere for vælgerne!

“At Enhedslisten ikke stiller op selvstændigt betyder, så vidt jeg kan se, at vi er de eneste EU-modstandere, der stiller op til EU-Parlamentet”, siger talsperson for Folkebevægelsen mod EU, Rina Ronja Kari, i et Ritzau-telegram citeret af bl.a. DR. .

“Det betyder på den ene side, at alle vælgerne i Danmark ikke behøver at være så meget i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds, hvis de er EU-modstandere. Det gør jo tingene lidt nemmere”.

For og imod forslaget

Årsmødets vedtagelse sker efter flere måneders debat i partiet og en urafstemning, hvor 750 stemte medlemmer nej til forslaget og 722 stemte ja forud for årsmødet. På årsmødet gik mere end 100 medlemmer på talerstolen.

“Det er min klare opfattelse, at vi kan organisere og samle langt flere kræfter, hvis vi opstiller selvstændigt i valgforbund med Folkebevægelsen”, sagde gruppeformand Per Clausen fra talerstolen.

“Folkebevægelsen kan ikke præsentere socialistiske argumenter – og det er socialistiske løsninger, Europa har brug for”, sagde Rosa Lund ftra Nørrebro i følge Modkraft.dk.

Men flere gik på talerstolen for at tale imod forslaget:

“Folkebevægelsen kan noget andet og mere end Enhedslisten. Den kan vinde fremtidige folkeafstemninger”, sagde tidl. folketingsmedlem Søren Kolstrup fra Lolland for eksempel i følge Modkraft.dk.

“Vi skal ikke sløjfe Folkebevægelsen, fordi vi er blevet store og har et opsving, som vi ikke ved, hvor længe vil vare”, sagde tidl. landsledelsesmedlem i SUF, Louise Pedersen fra Århus i følge Berlingske.

“Det er tudetosset at stille op selv. Vi skal værne om Folkebevægelsen, vi skal ikke opsluge den”, sagde Jakob Lindblom fra partiets hovedbestyrelse i følge Ritzau.

“Det vil fandeme være trist, hvis Enhedslisten skulle være det parti, der lægger Folkebevægelsen i graven”, sagde folketingsmedlem Henning Hyllested fra Esbjerg i følge Politiken.

Umiddelbart efter afstemningen opfordrede flere opstillingstilhængerne til at samles om Folkebevægelsen ved valget i maj 2014. Pernille Skipper fra ledelsen i Folketingsgruppen fortalte Ritzau, at ”nu skal vi kaste os ind i kampen for at Folkebevægelsen får et godt valg”.

Læs mere hos bl.a.:
Enhedslisten – klik her!
Modkraft.dk – klik her!

Back To Top