fbpx Skip to content

EU-debat om dansk toldkontrol

Regeringen og DFs aftale om toldkontrol ved danske grænser har tilsyneladende vakt en del debat i EU fordi der har været tvivl om aftalen er på kant reglerne for EU’s Schengen-samarbejde.
EU’s kommissionsformand José Manuel Barroso har i et brev til EU’s regeringsledere omtalt i pressen i dag bl.a. skrevet: ”Lad mig fastslå helt klart, at kommissionen ikke vil acceptere nogen som helst forsøg på at underminere principperne i Schengen,” og ”Kommissionen vil ikke tøve med at skride ind, hvis der sættes spørgsmålstegn ved de grundlæggende ting i det europæiske projekt”.
Men efterfølgende har EU-kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström, udtalt:
”Jeg har lige modtaget information om, at statsministeren har erklæret, at intet vil blive implementeret uden europæisk samtykke, hvilket selvfølgelig er fremragende. Jeg stoler på, at de udtalelser i dag fra statsministeren og regeringen er det, der kommer til at ske. Vi vil selvfølgelig fortsætte dialogen, men denne forsikring i dag om, at alt vil være i overensstemmelse med europæisk lovgivning, er meget velkommen”.

Overordnet mener Folkebevægelsen mod EU, at EU ikke skal blande sig i spørgsmålet om toldkontrollen, og at Danmark skal bryde ud af Schengen-samarbejdet. Men Folkebevægelsen EU-parlamentariker Søren Søndergaard tvivler på hvor stor betydning aftalen om toldkontrol har.
– Om der skal være en skærpet toldkontrol ved de danske grænser skal efter min mening ikke afgøres af EU. Det skal alene afgøres af, om det giver positive resultater i bekæmpelsen af den grænseoverskridende kriminalitet i forhold til de gener, som det måtte betyde for almindelige borgere i form af øget kontrol og eventuel ventetid ved krydsning af grænsen, skrev Søren Søndergaard i sin blog i midten af maj og fortsatte:
– Selv er jeg skeptisk. Men nu er der jo en oplagt lejlighed til at få det afprøvet. Derfor vil jeg opfordre folketinget til at vedtage, at der f.eks. efter to år bliver gennemført en uafhængig evaluering af, hvad den øgede toldkontrol konkret har haft af positive og negative virkninger.


Læs Sørens blog ”“ klik her!

Back To Top