fbpx Skip to content

EU får lov til at ødelægge skattefinansieret velfærd

Læs også den uddybende kommentar
“Hvem skal bestemme dansk velfærd?” – klik her!

I 2010 vedtog Folketinget et såkaldt optjeningsprincip for børnechecken, hvilket blev indført fra 1. januar 2012. Det betyder, at borgere fra andre EU-lande kan få 25 pct. af børnechecken efter et halvt års bopæl og arbejde i Danmark, 50 pct. efter et år og 100 pct. efter to år.

Men EU-Kommissionen har meddelt, at princippet er i strid med EU’s såkaldte ”sammenlægningsprincip” og forordning om koordinering af sociale ydelser. Derfor har regeringen nu besluttet, at droppe optjeningsprincippet fra årsskiftet og give borgere fra andre EU-lande fuld børnecheck fra dag ét, de er i Danmark. Det vil koste omkring 15 millioner kroner om året, vurderer Skatteministeriet.

”Det er vores konklusion, at vi ikke kan opretholde kravet om en vis beskæftigelses- og bopælsperiode i Danmark”, siger skatteminister Holger K. Nielsen (SF). Den borgerlige opposition har straks reageret med en kritik af regeringen for, at den lader EU undergrave velfærdsstaten. Det har skatteordfører Thomas Jensen (S) afvist, da det ikke kommer på tale på andre områder.

– Kommissionens ordre ligger helt på linie med EU-domstolsafgørelsen om SU til studerende fra andre EU-lande, som regeringen også har bøjet sig for. Derfor vrøvler regeringspartierne, hvis de vil gøre EU’s angreb på børnechecken til noget, der ikke berører den øvrige skattefinansierede velfærd. Det er på høje tid, at Folketinget hopper op på bremsen og tvinger regeringen til at sætte hælene i frem for at klappe dem sammen overfor EU, udtaler Jørgen Grøn, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Borgere fra andre lande ”“ såvel i EU som resten af Verden ”“ er naturligvis velkommen i Danmark. Men EU skal ikke forhindre Danmark i at indrette vores skattefinansierede velfærdsmodel, så den kan blive ved med at gavne alle i Danmark i stedet for at blive undergravet.

Ønskes yderligere oplysninger, så kontakt:
Jørgen Grøn, talsperson for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 98 62 18 14 / e-mail: jg@sjostrup.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk
Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh. K. Tlf. 35 36 37 40

Back To Top