fbpx Skip to content

EU forbereder våbenembargo mod Gaddafi

Efter op mod to ugers uro og borgerkrig i Libyen, hvor landets styre trods meldinger om voldsomme angreb på civile demonstrationer ser ud til at miste grebet om landet, ser det nu ud til, at EU er klar til våbenembargo mod Gaddafi.
Da Frankrig, Tyskland og Finland foreslog våbenembargo i begyndelsen af sidste uge, strittede især Italien imod. ”Vi bør vedtage hurtige og konkrete sanktioner, så de der er ansvarlige for volden i landet, vil se konsekvenserne af deres handlinger”, udtalte Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy onsdag.

– Det er et fuldstændigt moralsk kollaps, at EU udskyder konsekvente sanktioner, samtidig med at det libyske diktatur myrder løs blandt civile demonstranter, udtalte MEP Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen torsdag.
– Jeg er enig med Sarkozy, at de ansvarlige for volden bør stilles til ansvar. Men det må også gælde de politikere i EU, som i de senere år har tilladt en voksende våbeneksport til det udemokratiske og totalitære regime ”“ herunder Sarkozy selv. Når civile libyere kan angribes med franske Mirage-fly, belgiske FN Herstal maskingeværer og andre våben fra EU-lande, så viser det tydeligt, at EU har sat våbenindustriens profitter højere end menneskerettigheder.

Fredag aften gav Italien sig så endelig, hvorfor EU nu ser ud til at være klar til at støtte, at et våbenembargo i FN.
EU har også tjent mange milliarder af kroner på våbeneksport til Gaddafis styre, siden unionen i 2004 ophævede sit våbenembargo – selvom menneskerettighedersorganisationer i mange år har kritiseret forholdene i landet. Det internationale fredsforskningsinstitut SIPRI konstaterer, at alene i 2009 solgte EU-lande militært isenkram til Gaddafi for 2,5 milliarder kroner. Italien stod for 30 pct. af eksporten og har således tjent godt på de helikoptere, som i følge rapporter er blevet brugt til nedskydning af flygtninge og oprørere.

Læs mere på bl.a. EUObserver.com – klik her!

Læs pressemeddelelsen “EU sætter våbenprofitter over menneskerettigheder” – klik her!
og nyheden “EU-våben mod libyske demonstranter
” – klik her!

Back To Top