fbpx Skip to content

EU-ledere kræver Gaddafis afgang

Ifølge internetavisen EU Observer, vil erklæringen give sin støtte til de ‘demokratiske kræfter’ i landet. Yderligere skal eventuelle militærindgreb kun ske med mandat fra FN’s sikkerhedsråd, såfremt de er støttet af Den Arabiske Liga samt Den Afrikanske Union.

Erklæringen bliver imidlertid tilsløret af forskellige udmeldinger, der er kommet fra medlemslandene op til dagens topmøde. Den italienske udenrigsminister, Frattini, erklærede i går (10.3) at EU og/eller NATO skal blokere havne i Libyen, samt at NATO skal pålægge en no-fly zone på landet.

Hertil har der været uenighed om hvem der repræsenterer de demokratiske kræfter, og derfor hvem man skal støtte. Frankrig meldte torsdag ud, at man skulle støtte National Libyan Council fra byen Benghazi. Tyske Angela Merkel har imidlertid taget afstand fra en overilet tilgang, som hun mener vil komme Gaddafi til gode.

Den fælles erklæring synes således at dække over en noget skrøbelig enighed blandt medlemsstaterne. Trods udmeldingerne om støtte til de demokratiske kræfter i landet, kan det herudover betvivles hvor langt EU’s solidaritet med befolkningen går. I går udtalte Søren Søndergaard til Dagbladet Arbejderen:
– EU har altid været interesseret i tre ting i forhold til Nordafrika. Olie, flygtningestop og stabilitet. De har støttet diktatorer for at sikre dette. Men nu har de så fundet ud af, at det var forkert. Nu vil de finde en anden løsning for at opnå de nøjagtig samme mål som før.

Skulle der således opstå andre kræfter i landet, der kan sikre dette – demokratiske eller ej – vil EU sandsynligvis støtte op om dem.

Læs mere her:

http://arbejderen.dk/artikel/2011-03-11/nordafrika-kedlen-er-kogt-over

http://euobserver.com/9/31961

http://euobserver.com/9/31968

Back To Top