fbpx Skip to content

EU-liberalisering af DONG vedtaget

Torsdag formiddag gav et stort flertal i Folketinget grønt lys til regeringens aftale om salg statens aktier i energikoncernen DONG til det amerikanske spekulationsbank Goldman Sachs. Enhedslisten stillede forslag om at udskyde beslutningen, men fik kun opbakning fra Dansk Folkepartig og løsgængeren Uffe Elbæk (tidl. radikal). Det er et salg som bl.a. Folkebevægelsen har påpeget skal ses i lyset af den privatiseringsbølge, som EU har påtvunget medlemslandene.

Onsdag eftermiddag trodsede omkring 3.000 mennesker sneen og kulden og deltog i en demonstration på Christiansborg Slotspladsplads. På talerlisten var bl.a. formand for DSU Camilla Brejner Schwalbe, formand for SFU Carl Valentin, formand for FOA Dennis Kristensen og finansordfører Frank Aaen (EL). I Århus demonstrerede omkring 300 på Rådhuspladsen.

På nettet har over 196.000 mennesker skrevet under på en protest, som er støttet af Greenpeace, Danmarks Naturfredningsforening, NOAH, Det Økologiske Råd, Verdens Skove, Mellemfolkeligt Samvirke og Ibis.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), flere ledende folk i det radikale Venstre og flertallet af kredsformændene i SF har vendt sig imod salget.

SF ude af regering ”“ partiformand trækker sig

I weekenden forsøgte SF’s ledelse af få ledelsen i de to andre regeringspartier til at udskyde beslutningen, men blev blankt afvist.

Onsdag aften vedtog et knebent flertal i SF’s landsledelse, at partiets medlemmer skulle stemme for salgsaftalen. I følge MF Özlem Cekic (SF) truede statsminister Helle Thorning-Schmidt med, at SF ville blive smidt ud af regeringen, hvis et af deres medlemmer markerede utilfreds ved at undlade at stemme eller stemme imod. Partiets næstformand Peter Westermann trak sig fra sin post i protest. Det samme gjorde politisk ordfører Lisbeth Bech Poulsen og gruppeformand Karina Lorentzen.

Umiddelbart inden afstemningen på Christiansborg meddelte partileder Annette Vilhelmsen, at partiet forlader regeringen. Samtidigt erkendte hun ”dyb uenighed i såvel landsledelse som folketingsgruppe”.
– Af hensyn til SF tager jeg nu konsekvensen af det. Jeg har besluttet mig for, at jeg ikke genopstiller som formand for SF. Jeg vil foreslå landsledelsen, at der indkaldes til et ekstraordinært landsmøde, siger hun i en pressemeddelelse.

Back To Top