fbpx Skip to content

EU-parlamentarikere afviser åbenhed om blyantspenge

Medlemmerne af EU-parlamentet vil stadig modtage 32.000 kroner skattefrit hver måned uden at skulle dokumentere, hvad de bruger pengene til.

Foto: Olivier Hansen

Kun ét andet dansk parlamentsmedlem ville i dag støtte op om Rina Ronja Karis forslag om, at MEP’erne skal offentliggøre bilag for, hvordan de bruger de såkaldte blyantspenge.

Det er de 32.000 kroner, som alle parlamentsmedlemmer modtager skattefrit hver måned oven i deres løn, helt uden at skulle dokumentere, hvordan de bruger pengene.

Det er et udtryk for en fuldkommen magtarrogance. Hvorfor må borgerne ikke få indsigt i, hvordan vi bruger deres skattepenge?
Rina Ronja Kari

“Det er et udtryk for en fuldkommen magtarrogance. Hvorfor må borgerne ikke få indsigt i, hvordan vi bruger deres skattepenge,” spørger Rina Ronja Kari.

Hvert år modtager EU-parlamentarikerne 288 mio. kroner skattefrit i såkaldte ‘blyantspenge’ uden noget krav om regnskab.

Pengene skal i princippet bruges til udgifter som kontordrift i hjemlandet, men da der ikke foretages kontrol, kan de i stort set blive brugt på hvad som helst.

Rina Ronja Kari havde i dag stillet forslag om, at det skal gøres obligatorisk for parlamentsmedlemmerne at fremlægge regnskaber for, hvordan de bruger pengene.

“Det burde være selvindlysende i et demokratisk system, at de folkevalgte naturligvis skal stå til ansvar for brugen af skatteydernes penge og fremlægge deres bilag. Desværre er det bare ikke tilfældet i EU-systemet,” siger Rina Ronja Kari.

423 MEP’er imod åbenhed

Forslaget faldt dog til jorden med 166 stemmer for og 423 stemmer imod. 49 undlod at stemme.

Blandt de danske MEP’er var det kun Anders Vistisen (DF), der udover Kari støttede åbenhed om blyantspengene.

Margrete Auken (SF), Jeppe Kofod (S), Christen Schaldemose (S), Ole Christensen (S), Morten Helveg Petersen (RV), Jens Rohde (RV), Morten Løkkegaard (V) og Bendt Bendtsen (K) stemte alle imod.

Jørn Dohrmann (DF) og Rikke Karlsson var ikke tilstede.

“Det er desværre meget sigende for arbejdsgangene i EU-systemet, og det viser også, hvorfor det er så svært at rydde op indefra i EU. Kan man forestille sig andre steder end EU, hvor man ikke synes, at det er umagen værd at føre kontrol med over en kvart milliard kroner?,” siger Rina Ronja Kari.

Rina Ronja Kari lagde i december sidste år selv alle sine egne regnskaber fra EU-parlamentet åbent frem. Her redegjorde hun for brugen af hver en krone – også af blyantspenge.

Hun opfordrer sine kolleger til at gøre det samme.

“Selvom forslaget om obligatorisk åbenhed ikke blev stemt igennem, er der jo ikke noget der forhindrer parlamentarikerne i at lægge deres regnskaber frem for offentligheden. Det burde faktisk være helt naturligt at gøre,” siger Rina Ronja Kari.

Vær med i kampen

Du kan hjælpe med at lægge pres på for at få de danske medlemmer af EU-parlamentet til at dokumentere brugen af blyantspenge.

>> Læs mere om hvordan du kan deltage her

 

 

Back To Top