fbpx Skip to content

EU-parlamentarikere: EU’s budgetter skal forøges med fem procent

Midt i finanskrise og nedskæringer i medlemsstaternes nationale budgetter, lyder der andre toner fra EU-parlamentet. Et flertal af EU-parlamentarikerne i det omtalte udvalg ønsker, at medlemsstaterne i endnu højere grad skal bidrage til EU’s budgetter – dog uden at lægge op til større inddragelse af dem, der for en stor dels vedkommende også skal være med til at finansiere disse skatter, nemlig borgerne i EU’s stater.

Samtidig lægger udvalgets budgetrapport op til investeringer bl.a. i energi og transport, men der lægges ikke op til noget opgør med EU’s landbrugsstøtteordninger.
EU har tidligere lagt op til at forøge sine egenindtægter, eksempelvis ved at indføre EU-skatter på finansielle transaktioner.
Den oprindelige idé om skat på finansielle transaktioner er den såkaldte Tobin-skat, som går ud på, at de inddrevne skatter fra finansielle transaktioner skal gå til fattigdomsbekæmpelse i ulandene og klimavenlige formål.
Sidste gang EU-parlamentet behandlede forlag om skat på finansielle transaktioner var idéen om fattigdomsbekæmpelse i udviklingslandene dog ikke en del af forslaget.

EU-kommissionen fremlægger sit udkast til budgettet for 2013 den 29. juni i år.

Mere information:

Internetavisen EU-observer: MEPs’ budgetary wishlist likely to irritate states

Tidligere Nyt fra EU-Fronten: EU blokerer for progressiv beskatning (05.05.11)

Back To Top