fbpx Skip to content

EU’s hovedstad er proppet med spioner

Af Magnus Harkjær

Det sværmer med russiske, kinesiske og iranske spioner i Bruxelles.

Sådan siger chefen for den belgiske efterretningstjeneste VSSE, Alain Winants til hjemmesiden euobserver.com.

EU’s hovedstad er Bruxelles er faktisk blandt de byer i verden, hvor der foregår mest spionage, og det er der en god grund til.

– Spionagen er på samme niveau som under den kolde krig. Vi er et land med en enorm koncentration af diplomater, forretningsmænd, internationale institutioner – Nato, europæiske institutioner. Så for en efterretningsofficer, eller for en spion, er det stedet at være. Det er en børnehave, siger Alain Winants.

Russere og kinesere følger med

Efterretningschefen mener, at der i millionbyen Bruxelles er op til flere hundrede spioner, hvoraf mange kommer fra Rusland, Kina og Iran. Spionerne optræder ofte som journalister, diplomater eller studerende, mens de i al hemmelighed sender informationer hjem til deres respektive lande.

Direkte adspurgt om der også er spioner fra EU-venlige lande som Israel og USA, siger efterretningschefen:

– Det ville være naivt at tro, det kun er lade som Rusland, Kina og Iran som spionerer.

Spionerne er primært ude efter politiske og økonomiske informationer, og Alain Winants fremhæver EU’s energipolitik som et område, spionerne er særligt interesserede i.

Når den belgiske efterretningstjeneste kommer på sporet af en spion, bliver denne smidt ud af Belgien.

Den største fangst skete i 2009, da en estisk medarbejder fra forsvarsministeriet blev fængslet for at lække hemmelige oplysninger fra EU og Nato til Rusland.

Back To Top