fbpx Skip to content

EU tabte det græske valg

Den største taber ved søndagens parlamentsvalg i Grækenland er det socialdemokratiske regeringsparti PASOK, som har været mest pligtopfyldende overfor nedskæringskravene fra Bruxelles. Ved valget i 2009 fik PASOK 43,9 pct. af stemmerne, hvilket gav 160 mandater i det 300 medlemmer store parlament. 50 af PASOKs mandater i 2009 skyldes, af den græske valglov giver 50 ekstra til det største parti.. En del af PASOKs parlamentarikeree er faldet fra siden ”“ ikke mindst i forbindelse med nedskæringsrunderne, som er blevet foreslået eller dikteret fra EU’s side. Før valget havde partiet dog stadig 129. Efter valget, hvor PASOK fik 13,2 pct., er partiet nede på 41 mandater.
Det store borgerlige regeringsparti Nyt Demokrati (ND) fik 91 mandater og 33,5 pct. i 2009. Partiet har været med til at gennemføre de upopulære nedskæringer. Men partilederen Antonis Samaras sagde dog fra, da EU også krævede underskrifter på, at partierne også ville gennemføre de aftalte nedskæringer. ”Der er noget, der hedder national værdighed”, sagde Samaras. Selvom nogle af partiets parlamentarikere er faldet fra siden 2009, havde ND stadig 72 mandater før valget. Partiet gik heller ikke så voldsomt tilbage som PASOK, men fik 18,9 pct. af stemmerne. Det blev dermed det største parti og vandt så i alt 108 mandater.

EU-kritikken styrket
Den helt store vinder blev venstrefløjsalliancen Syriza, som gik frem fra 4,6 pct. og 13 mandater i 2009 til 16,8 pct. og 52 mandater ved gårsdagens valg. Partiets leder Alexis Tsipras har sagt, at han vil danne en venstrefløjsregering, der afviser betingelserne i aftalen med EU. ”Vælgernes dom har delegitimiseret dem. Vi foreslår en venstrefløjsregering som – med folkets opb.akning – ophæver aftalen og sætter en stopper for vort lands forudbestemte kurs mod elendigheden,” siger Tsipras.
Det græske kommunistparti KKE, der også er imod de EU-dikterede nedskæringer, er gået en smule frem fra 7,5 pct. og 21 mandater i 2009 til 8,5 pct. og 26 mandater i går.
Et nyt højrefløjsparti af udbryder fra ND kaldet Uafhængige Grækere, som også er kritisk overfor aftalerne med EU, fik 10,6 pct. og 33 mandater i går.
Og det højreekstreme parti Gyldent Morgengry gik fra 0,3 pct. i 2009 til 7 pct. og 21 mandater i går.
Endeligt fik et nyt EU-positivt venstrefløjsparti Demokratisk Venstre 6,1 pct. og 19 mandater i går.

Kilde: Wikipedia

Back To Top