fbpx Skip to content

EU udnytter besættelsen af Vestsahara

I dag godkendte et flertal af EU-parlamentet en ny fiskeriaftale mellem EU og Marokko. Aftalen tillader EU at fiske i Vestsaharas farvand, som har været besat af Marokko siden 1975.

Det skete på trods af, at intet land i verden har anerkendt Marokkos besættelse af Vestsahara. Tværtimod er der blevet vedtaget over 100 FN-resolutioner, som insisterer på Vestsaharas selvbestemmelse.

Dagens beslutning er i modstrid med den danske politik på området. Med opbakning fra et bredt flertal i Folketinget stemte Danmark imod fiskeriaftalen i ministerrådet i november.

Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, har tidligere besøgt det besatte Vestsahara under EU og Marokkos fiskeriforhandlinger. Han udtaler:

– Dagens godkendelse er et skulderklap til Marokkos besættelse og undertrykkelse af befolkningen i Vestsahara. Med den nye aftaler støtter EU den marokkanske kongefamilie med 40 millioner euro årligt for at få lov at rovfiske i Vestsaharas farvand.

– Folketinget og den danske regering støtter ikke EU’s nye fiskeriaftale med Marokko. Der er tydeligvis er en grundlæggende konflikt mellem den danske opfattelse og så EU’s manglende interesse for overholdelse af international lov. Derfor bør den danske regering kræve en undtagelse fra EU’s fiskeriaftale med Marokko.

– Som et konkret modsvar på EU’s støtte til besættelsesmagten vil jeg opfordre folketinget til at følge den svenske Riksdags eksempel og anerkende Vestsahara som en selvstændig stat. Det kan kun gå for langsomt!

Yderligere oplysninger:
Søren Søndergaard (0045) 4045 3849

Back To Top