fbpx Skip to content

EU vil give jordbær og gulerødder et ekstra pift

24TIMER.DK: [uddrag] Jordbær og gulerødder med ekstra sprøjterester, som vi vist nok tror ikke er giftige – og så en svamp med nikotin oveni – velbekomme!

Sådan lyder menuen fra EU-Kommissionen, der foreslår at hæve den tilladte mængde af pesticidrester i blandt andet frugt og grønt.

I et notat til folketingets Europaudvalg fremgår det, at regeringen egentlig havde tænkt sig at tilslutte sig forslaget – hvis altså ændringerne vurderes at være ‘sundhedsmæssigt acceptable’.

Det har EU’s egen fødevareautoritet, EFSA, givet grønt lys for. Og DTU Fødevareinstituttet mener heller ikke, at ændringerne indebærer en sundhedsmæssig risiko. Men spørger man en af verdens førende eksperter på betydningen af pesticidrester, får man et andet svar.

»En accept fra EFSA er ikke nødvendigvis udtryk for, at stofferne er uskadelige. Problemet er, at man ikke kræver, at stofferne skal testes for, om de kan påvirke den tidlige udvikling af blandt andet hjernen. At hæve grænseværdierne for de pågældende stoffer er en dårlig idé, ikke mindst når det drejer sig om gulerødder og jordbær, som vores børn spiser meget af,« siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet.

Læs hele artiklen på 24timers hjemmeside – klik her!

Back To Top