fbpx Skip to content

Færøerne: EU skal ikke bestemme vores fiskeri

EU-Kommissionen forbereder nu indførelsen af sanktioner mod Færøerne i striden om makrel-fiskeri i Nordatlanten.
”Situationen er den, at Island og Færøerne hver for sig har fastsat deres egne kvoter. (”¦) Vi bliver nødt til at anvende vores handelsinstrument, eftersom den færøske og islandske regering ikke samarbejder med os”, siger den EU’s fiskerikommissær Maria Damanaki.

Færøernes fiskiminister Jacob Vestergaard har et andet billede af situationen:
”EU er ikke interesseret i at forhandle. EU har skabt sig et incitament for at sætte sanktioner i værk. De tror, at de på den måde kan tvinge en løsning igennem. (”¦) Man har ignoreret kravet fra Færøerne om at få sat gang i en ny fordeling. Derfor har vi sat os en kvote, som vi synes svarer til, hvad der er af fisk i de færøske farvande”.

Men Færøerne er ikke bekymret for udsigten til sanktioner:
”Vi holder fast i, at vi har ret til at fiske makrel i de færøske farvande, og at der ikke er nogen, der skal bestemme over det. (”¦) Situationen giver os nogle udfordringer, men verden er stor uden for EU. Vi sælger allerede en stor del til andre steder i verden”, siger Vestergaard og siger dog, at det vil påvirke foirholdet til Danmark:
”Det er en mærkelig situation, hvis vores skibe ikke kan komme i dansk havn, og hvis EU tæller mere end Rigsfællesskabet.”

Back To Top