fbpx Skip to content

Finanslov 2012: EU koster kassen

Danmarks kontingent til EU forventes at blive på intet mindre end 20,2 milliarder kroner til næste år. Det fremgår af regeringens udkast til finanslov for 2012 (konto 38.51), som offentliggøres i dag. Hvis herfra trækkes de forskellige beløb, som Danmark forventes at få tilbage fra EU (landbrugsstøtte, regionsudvikling m.m.), så koster EU-medlemskabet op mod 10 milliarder kroner netto.

– I en situation med et gigantisk underskud på finansloven, er udmeldelse af EU en oplagt mulighed for en konstruktiv besparelse. Op mod ti milliarder kroner ekstra på finansloven. Ja, faktisk kan vi selv bestemme over 20 milliarder mere. Mange af de ting, EU støtter i dag, vil vi nok fortsat støtte ”“ men ud fra vores egne ønsker og ikke efter reglerne i den bureaukratiske syltekrukke i Bruxelles, udtaler Folkebevægelsens EU-parlamentariker, Søren Søndergaard.

– Udmeldelse afskærer os ikke fra omverden, men befrier os tværtimod fra et lukket Fort Europas begrænsninger. Vi vil kunne handle og samarbejde med hele Europa og resten af verden, sådan som for eksempel Norge kan i dag, tilføjer Søren Søndergaard.

I 2011 forventer Danmarks Statistik, at EU-kontingentet ”kun” kommer til at være på 18,278 milliarder kroner. Trækkes EU’s forskellige bidrag til Danmark fra dette beløb giver det et nettotab på 8,741 milliarder kroner. Et beløb som har været stigende ”“ og ser ud til at stige yderligere næste år.

Samtidig med offentliggørelsen af regeringens forslag til finanslov udgiver Folkebevægelsen pjecen ”EU ”“ et dyrt bekendtskab”, der gennemgår de økonomiske fordele og ulemper ved EU-medlemskabet.

Forfatteren af pjecen, tidligere folketingsmedlem og EU-parlamentariker Sven Skovmand bemærker, at den største gevinst ikke er afskaffelsen af det danske bidrag til EU’s indtægter.
– Den største økonomiske fordel ved at forlade EU får vi i virkeligheden ved, at vi kan købe varer billigere i udlandet. EU’s toldunion koster formentlig Danmark mellem 50 og 100 milliarder kroner om året, fordi mange varer bliver gjort væsentlig dyrere, end de ellers ville være, siger Sven Skovmand.


Ønskes yderligere oplysninger, så kontakt:
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 40 45 38 49 / e-mail: soren@folkebevaegelsen.dk
Sven Skovmand, forfatter, tidl. MF og MEP samt medlem af Folkebevægelsens forretningsudvalg, på telefon 86 38 16 88 / e-mail: sven@samtid.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk
Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh. K. Tlf. 35 36 37 40


EU ”“ et dyrt bekendtskab kan læses på www.folkebevaegelsen.dk (læs den i pdf-format – klik på ikonet herunder) eller bestilles på telefon 35 36 36 40 / e-mail: fb@folkebevaegelsen.dk

Back To Top