fbpx Skip to content

Generalstrejke lammer Italien

EU’s løsning på eurokrisen indebærer, at de enkelte lande gennemfører massive besparelser for at bremse underskuddet på de offentlige finanser. Spareplanerne rammer især Sydeuropa hårdt, hvor både Grækenland, Italien, Spanien og Portugal kæmper med høj arbejdsløshed og gæld.

Den konkrete sparepakke indbefatter blandt andet, at italienske selskaber skal kunne se bort fra tidligere nationale forlig om indgåelse af arbejdskontrakter, så det bliver lettere at afskedige ansatte. Forslaget vil ifølge konservative økonomer sænke lønningerne og dermed forbedre Italiens konkurrenceevne. Flere italienske fagforeninger er dog af en anden opfattelse og har derfor indkaldt til generalstrejke. Omkring tre millioner arbejdere deltager i strejken, og flere hundredetusinder har været på gaderne i store og små byer i hele Italien. Strejken rammer transportsektoren hårdt og lammer store dele af flytrafikken.

I det italienske parlament er der enighed om behovet for spareplaner, men venstrefløjen mener at foranstaltningerne bør være mere retfærdige og ikke ramme de fattigste.

Også i Spanien, som står overfor en afstemning om at indskrive EU’s sparekrav i forfatningen, har der været store demonstrationer mod spareplanerne.

Oskar Lund Rasmussen

Back To Top