fbpx Skip to content

Grønt lys til flere pesticidrester i frugt og grøntsager

EU-Kommissionen vil hæve grænseværdierne for pesticidrester i bl.a. jordbær, salat, agurk, melon, løg og gulerødder.

Fødevareminister Henrik Høgh havde oprindeligt tænkt sig, at Danmark skulle stemme ja til forslaget. Men Folketingets Fødevareudvalg var ikke enig med ministeren. Og en meningsmåling foretaget i marts af A&B Analyse for Altinget fødevarer viser, at 72 pct. af danskerne siger nej til højere grænseværdier for pesticider i grønsager og frugt.

Da den ansvarlige embedsmandskomite i Bruxelles skulle tage stilling til forslaget tirsdag i denne uge, stemte Danmark nej. Trods det danske nej blev forslaget vedtaget med kvalificeret flertal fra de øvrige EU-lande.

EU’s egen fødevareautoritet, EFSA, har givet grønt lys for forslaget. Men…
”En accept fra EFSA er ikke nødvendigvis udtryk for, at stofferne er uskadelige. Problemet er, at man ikke kræver, at stofferne skal testes for, om de kan påvirke den tidlige udvikling af blandt andet hjernen. At hæve grænseværdierne for de pågældende stoffer er en dårlig idé, ikke mindst når det drejer sig om gulerødder og jordbær, som vores børn spiser meget af,” sagde Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, til dagbladet 24timer i marts.

Læs mere hos bl.a. Effektivt Landbrug ”“ klik her!

Back To Top