fbpx Skip to content

Hvor er FN?

Bragt på mindreeu.dk


Krisen på Afrikas Horn forværres dag for dag. EU kan åbenbart intet gøre, men hvor er FN blevet af?

Lad os sende SHIRBRIG!

Krisen på Afrikas Horn, specifikt i Somalia med udløbere i bl.a. Kenya, forværres dag for dag, flygtningestrømmene tager til, flygtningelejrene bliver større og større, behovet for hjælp er enormt.

Der er mange problemer forbundet med håndtering af en sådan krise, både politiske og praktiske – endda noget så lavpraktisk som hvordan man beskytter nødhjælpen og nødhjælpsarbejderne når man forlader de store byer.

Politisk ser det ud til at verdenssamfundet – herunder EU – er i vildrede om hvad man kan og bør gøre, Somalia er jo ikke ligefrem en af vennerne. Som sædvanlig er det NGO’erne der tager lead og forsøger at gøre noget. En halvhjertet indsamling i Danmark er det da også blevet til.

Den lavpraktiske opgave med fordeling af nødhjælp, så den ikke strander i store lagerbygninger i havne og lufthavne kræver en militær tilstedeværelse på landjorden, det er ikke gjort med små initiativer fra enkeltlande eller en forladen sig på, at Den Afrikanske Union nok gør hvad der er nødvendigt. Det vil unionen sikkert gerne, men den er endnu ikke klar til selvstændigt at starte og varetage en så stor operation.

Så – lad os sende SHIRBRIG! Den multinationale brigade på omkring 5.000 soldater fra mange forskellige lande der netop på vegne af FN – altså verdenssamfundet – kan håndtere situationer af denne karakter. En brigade der næsten ikke koster noget og som kan rykke meget hurtigt ud.

Nååh nej, det kan vi jo ikke ….. Vi har jo i et af de sædvanlige anfald af nordisk arrogance nedlagt SHIRBRIG for et par år siden efter 13 års fredsbevarende arbejde. det var en skam, den kunne vi godt have brugt nu som partner til Den Afrikanske Union i håndteringen af denne lavpraktiske opgave.

Nej, hvor var det ærgerligt! FN må nu selv finde ud, hvordan man vil hjælpe på Afrikas Horn, med de sædvanlige forsinkelser og politiske komplikationer.

Hvor er EU’s kampgrupper i øvrigt henne i denne sammenhæng? De koster en formue og bliver aldrig brugt – kan man ikke blive enige eller er EU’s militære dimension et blålys?

Back To Top