fbpx Skip to content

Ikke ny EU-traktat, men ny euroklub

Den tyske forbundskansler Angela Merkel og den franske præsident Nicolas Sarkozy har opgivet at få vedtaget deres forslag om traktatændringer i nat på EU-topmødet, som endnu ikke er slut. De to kunne ikke acceptere den britiske premierminister David Camerons betingelser for traktatændringerne. ”Jo mere landene i eurozonen beder om, des mere vil vi bede om til gengæld”, havde Cameron lovet det britiske parlament, inden han drog til Bruxelles.
I stedet skal en ny aftale, kontrakt eller traktat mellem de 17 eurolande samt de øvrige EU-lande, som vil være med, stort set gennemføre de ønskede tiltag, der skal give EU langt større magt og beføjelser til at blande sig i landenes økonomiske politik og finanslove, sådan som Merkel og Sarkozy ønskede med deres traktat-forslag.
Ifølge det officielle topmødedokument og EU-præsident Herman van Rompuy har seks lande udenfor euroen sagt ja til at deltage, mens to lande først vil vende det i deres parlamenter. Danmark er blandt de seks, mens det er Sverige og Tjekkiets regeringsledere, som ikke bare selv vil sige ja. Statsminister Helle Thorning-Schmidt har overfor dansk presse afvist, at hun ikke vil vende det i Folketinget.
”Det siger sig selv, at vi først skal diskutere med Folketinget, hvorvidt vi vil deltage eller ej”, har statsministeren udtalt.
Fredag eftermiddag dementerede hun endegyldigt fejlen i topmøde-dokumentet, som blev rettet samtidigt.

Danske reaktioner
Enhedslisten har bedt statsministeren om en forklaring på om hun har sagt ja eller ej. Partiet kræver i øvrigt folkeafstemning, da et ja til den nye euroklub er i strid med euroundtagelsen.
Liberal Alliance er også meget kritisk overfor den nye klub: ”Thorning bør holde Danmark så langt væk fra euroen som muligt. Det er det rigtige at gøre i den nuværende situation”, siger partiformand Anders Samuelsen i en pressemeddelelse.
Selv Venstre er forsigtig med at omfavne den nye aftale: ”Vi vil gerne deltage så meget som muligt, men der må ikke fifles med forbeholdene”, siger Eva Kjer Hansen (V), formand for Folketingets Europaudvalg, i medierne.

Læs også pressemeddelelsen: Thornings ja i strid med euro-undtagelse

Back To Top