fbpx Skip to content

Ja tak til patent-afstemning i maj

Da statsminister Helle Thorning-Schmidt i dag gik på talerstolen i Folketinget for at holde sin åbningstale, foreslog hun folkeafstemning om EUs patentdomstol den 25. maj næste år – samtidigt med valget til EU-parlamentet.

Hun og regeringen vil helst undgå en folkeafstemning, men deres egne jurister siger, at tilslutning til domstolen betyder afgivelse af suverænitet i et omfang, der kræver behandling efter den danske grundlovs paragraf 20. Det kræver fem sjettedeles flertal i Folketinget, hvis en folkeafstemning skal undgåes. Og Dansk Folkeparti og Enhedslisten – der udgør mere end en sjettedel – vil ikke stemme for.

“Såfremt der ikke er opbakning til det fælles patentsystem fra fem sjettedele af Folketinget, vil der blive afholdt en folkeafstemning den 25. maj 2014 i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet”, sagde statsministeren i sin tale.

Folkebevægelsen mod EU siger også klart nej til aftalen om EUs patentdomstol og klart ja tak til en folkeafstemning den 25. maj.

– Vi er klar til en fair og demokratisk folkeafstemning om EUs patentdomstol samtidigt med valget til EU-parlamentet. Et utvetydigt nej vil være det bedste for det danske erhvervsliv og samfund, udtaler Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.
– En demokratisk folkeafstemning kræver bl.a. at offentlige tilskud til debat og oplysning i forbindelse afstemningen fordeles ligeligt mellem ja- og nej-siden samt at regeringen ikke misbruger embedsfolk i kampagnen. Spørgsmålet om patentdomstolen ubetinget et rigsanliggende. Og når indbyggerne i Grønland og Færøerne påvirkes af afgørelsen, bør de også spørges ved folkeafstemningen.

Læs hele talen – klik her!

Ønsker du yderligere oplysninger eller kommentarer, så kontakt:Rina Ronja Kari, talsperson for Folkebevægelsen mod EU, på telefon 26 70 18 16 / rina@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på telefon 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk

Back To Top