fbpx Skip to content

Kari: Macrons EU-forslag er farlige for Europa

Den franske præsident Emmanuel Macron præsenterede adskillige forslag til EU-reformer i Paris i går. Rina Ronja Kari kalder Macrons idéer for ”ekstremt vidtrækkende” og mener, at de vil kunne “indskrænke medlemslandenes suverænitet”.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron har præsenteret en række vidtrækkende forslag til reformer af EU. (Foto: Kremlin.ru / Wikimedia Commons)

Frankrigs præsident Emmanuel Macron fulgte op, hvor EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker slap for nyligt med sin State of the Union tale. Det står klart efter Macrons imødesete tale på Sorbonne Universitetet i Paris i går.

Her præsenterede Macron sine visioner for EU efter Brexit. Ikke overraskende vil den franske præsident samle langt mere magt i Bruxelles, når Storbritannien ikke længere kan bremse den øgede EU-integration.

”Macrons visioner for Europas Forenede Stater er ekstremt vidtrækkende. Han vil give EU enormt vidtgående beføjelser, som vil indskrænke medlemslandenes suverænitet. På den måde er han helt på linje med kommissionsformand Jean-Claude Juncker,” siger Rina Ronja Kari, der er medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Overgreb mod landenes selvstændighed

Traktatændringer, tættere forsvarssamarbejde, fælles EU-grænsepoliti, en pan-europæisk asylmyndighed, EU i flere hastigheder, fælles skatteregler og tværnationale stemmelister til Euro-Parlamentsvalg. Det var blot nogle af Macrons forslag til fremtidens EU.

Rina Ronja Kari mener, at både Macrons og Junckers forslag vil undergrave de enkelte staters magt, og dermed også befolkningernes demokratiske indflydelse på de politiske beslutningsprocesser i deres egne lande.

”På en lang række områder vil Macrons forslag være et kæmpe overgreb mod EU-landenes selvstændighed og selvbestemmelse. Det vil i virkeligheden være startskuddet til at afskaffe de europæiske nationalstater,” fortsætter Rina Ronja Kari.

Ude af trit med borgerne

”Macrons planer er i virkeligheden helt ude trit med de europæiske borgere og med en meget stor del af franskmændene. Man skal ikke glemme, at op mod halvdelen af de franske vælgere stemte på EU-kritiske partier ved første valgrunde i år,” siger Rina Ronja Kari.

Hun slår fast, at Macron svigter dette store vælgersegment, og at den store folkelig uvilje mod de vidtgående reformplaner i både Frankrig og resten af EU nemt kan give bagslag for Junckers og Macrons linje.

”Macron og Juncker er med deres EU-fundamentalisme farlige for den politiske udvikling i Europa. De er fuldkommen tonedøve, og hvis EU-toppen ikke slår bremserne i og lytter til befolkningen, så risikerer man at skubbe vælgerne i armene på højreradikale populister som Front National. Hvis man vil undgå dette, så er vejen frem ikke mere EU,” siger Rina Ronja Kari.

Tyske sten i skoen

Macrons reformplaner kan dog vise sig at få lange udsigter. Macron havde afventet resultatet af det tyske valg, før han præsenterede sine visioner for EU. Men valgresultat kan næppe have bragt mange smil frem hos den franske leder.

Den tyske befolkning stemte nemlig i højere grad på EU-skeptiske partier end ved tidligere valg, og den tyske forbundskansler Angela Merkel – som er Macrons forbundsfælle i EU – står svækket efter valget.

Merkel får dermed meget svært ved at bakke op om Macrons vidtløftige planer, og samtidig gøre sine regeringspartnere glade. Særligt liberale FDP (Frie Demokratiske Parti) har synspunkter, som ikke harmonerer særlig godt med Macrons på det økonomiske og monetære område.

Og dermed kan Macrons planer om øget politisk integration i EU lade vente på sig.

Back To Top