fbpx Skip to content

Kommissionen vil have magt til at lukke banker

Af Mads Hadberg

I et diskussionsoplæg til EU-kommissærerne, lægger EU-kommissionen op til, at magten til at lukke nødlidende europæiske banker skal ligge i hænderne på embedsmændene i Bruxelles. Ifølge oplægget er “kommissionen den bedst placerede institution til at vedtage alle relevante afgørelser vedrørende afvikling”.

Oplægget strider direkte imod den retning, som både den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, og EU-parlamentet er gået til kamp for. De mener, at der skal oprettes et netværk af nationale myndigheder, som skal stå for afviklingen af nødlidende banker i de enkelte medlemsstater.

Men EU-kommissionens udspil sår nu endnu engang tvivl om indholdet af Bankunionen er. Tyskland har været meget skeptiske over for at give Bruxelles magt til at bestemme over tyske banker, med mindre traktatændringer finder sted. Udspillet trækker dermed fronterne skarpt op mellem Tyskland og EU-kommissionen.

På topmødet i slutningen af juni skal Bankunionens indhold diskuteres. Her skal man blandt andet diskutere om småspareres indskud skal fredes i en fremtidig Bankunion. Økonomiminister, Margrethe Vestager, har tidligere kæmpet for “dansker-garantien”, hvor småsparerne er sikret op til 750.000 ved et bankkrak. Spørgsmålet bliver, om den danske regering kan overbevise de andre om dette.

Back To Top