fbpx Skip to content

Kulturen skal gøre EU spiselig

ARBEJDEREN.DK: [uddrag] Hvis EU skal overleve på sigt er der brug for at skabe en europæisk identitet. Det mener Morten Løkkegaard, medlem af EU-parlamentet for Venstre og næstformand i parlamentets kulturudvalg

Han er idemand og initiativtager til et kulturprojekt, som har samlet 19 europæiske kulturpersonligheder for at skrive et kulturcharter eller ”en ny fortælling om Europa”.

– Jeg har arbejdet meget med det gab, der er mellem borgerne og beslutningstagerne i EU. Det gab er opstået, fordi man gennem mange år ikke har fortalt borgerne hele historien om EU-projektet. Det har skabt en indgroet skepsis hos mange mennesker, forklarer han til Arbejderen.

Ifølge Morten Løkkegaard mangler der et offentligt rum, hvor vi kan diskutere Europa-politik, og hvad det vil sige at være europæer. En diskussion som skal være med at give os en identitet som europæere.

– Hvis vi ikke føler os som europæere, er hele EU-projektet grundlæggende i fare på den lange bane. Hvis man ”kun” er dansker, bliver Bruxelles noget fremmed, siger Morten Løkkegaard.

(….)

Klar ideologisk krop

Helge Rørtoft-Madsen er kandidat for Folkebevægelsen mod EU til det kommende parlamentsvalg. Han er præst og er ikke imponeret over projektet.

– Det er den rene og skære idealisme. Man angler efter en fortælling, der skal besværge EU-projektets værdi og skabe sympati og opbakning og oven i købet give en fornemmelse af en særlig identitet ”“ en europæisk identitet.

– Men man kan ikke skabe identitet ”“ og da slet ikke en folkelig identitet ”“ gennem at skabe en fortælling, som man tror mennesker kan identificere sig med. Folkelig identitet gror op nedefra blandt folk, lyder det fra Helge Rørtoft-Madsen.

Han ser også et skisma mellem den – efter hans opfattelse – idealistiske fortælling og realiteterne i EU.

– Man postulerer i fortællingen en række værdier ”“ herunder at EU repræsenterer en demokratisk kultur, hvad man kan stille store spørgsmålstegne ved. Og der er overhovedet ingen selvkritisk bevidsthed til stede ”“ ingen refleksion over, om EU selv har nogle problemer, siger Rørtoft-Madsen.

(…)

Læs hele artiklen hos Arbejderen – klik her!

Back To Top