fbpx Skip to content

LA-veto mod ny EU-aftale

Indenfor den næste måned begynder forhandlingerne om en ny såkaldte europapolitisk aftale mellem partierne i Folketinget. Den nuværende blev indgået i 2008 og da deltog Liberal Alliance, som dengang hed Ny Alliance. Og det parti stiller nu et ultimativt krav til en ny aftale.

”Aftalen blev skrevet på et tidspunkt, hvor udfordringerne var nogle andre. Men det er stadig en aftale, hvor partierne har set hinanden i øjnene og er blevet enige. Derfor skal vi også tages med på råd,” siger Merete Riisager, der er EU-ordfører for Liberal Alliance (LA), til Altinget.dk.

Den afgørende nye udfordring er EUs nye bankunion, LA ikke er tilhænger af:
”Vi vil ikke acceptere, at vi går ind i en bankunion uden at spørge befolkningen. Det er så fundamentalt, at det vil vi have en folkeafstemning om”.
Og uden folkeafstemning vil en ny aftale blive mødt med et veto.

Lektor i politiologi ved Roskilde Universitet Flemming Juul Christiansen, som har skrevet en ph.d.-afhandling om politiske forlig i Folketinget, fortæller, at LA godt kan nedlægge veto. Man kan godt opsige den nuværende aftale og indgå en ny, men så kan den først gælde efter et nyt folketingsvalg, fortæller Flemming Juul Christensen til Altinget.dk.

Læs mere på Altinget.dk – klik her!

Back To Top