fbpx Skip to content

Live: Følg konference om EU’s nye gavebod til bankerne

Konference i EU-parlamentet i dag sætter fokus på EU’s nye kapitalmarkedsunion og risikoen for en ny finanskrise. Følg med her!

Kapitalmarkedsunionen skal lempe reglerne på finansmarkedet i EU ved at opbygge et fælles indre finansmarked. Foto: Rafael Matsunaga/Wikimedia Commons
Kapitalmarkedsunionen skal lempe reglerne på finansmarkedet i EU ved at opbygge et fælles indre finansmarked. Foto: Rafael Matsunaga/Wikimedia Commons

Mere spekulation og større risiko for boligbobler og nye kriser: EU’s planer om at slække kontrollen med finansmarkedet i forbindelse med den kommende kapitalmarkedsunion vækker bekymring blandt NGO’er og eksperter.

Kapitalmarkedsunionen lyder måske ikke som det mest sexede emne, men den kan få enorme konsekvenser.
Rina Ronja Kari, MEP

I dag giver de udtryk for nogle af bekymringerne, når Folkebevægelsens sammen med en række NGO’er og partier inviterer til konference i EU-parlamentet i Bruxelles om Kapitalmarkedsunionen.

Folkebevægelsens EU-parlamentetsmedlem Rina Ronja Kari følger som skyggeordfører forhandlingerne om Kapitalmarkedsunionen tæt, og konferencen er blevet til på initativ af Kari.

>> Læs mere om Kapitalmarkedsunionen her

“Kapitalmarkedsunionen lyder måske ikke som det mest sexede emne, men den kan få enorme konsekvenser. EU-kommissionens planer om et ureguleret kapitalmarked rummer risiko for en ny krise, fordi man vil åbne op for den samme type spekulation, som førte til krisen i 2008. Og det vil næsten med sikkerhed betyde, at almindelige mennesker igen skal betale regningen i form af flere velfærdsnedskæringer. Det er en hovedprioritet for Folkebevægelsen at forhindre den slags uansvarlig adfærd med vores økonomi, og derfor har vi også ekstra fokus på kapitalmarkedsunionen,” siger Rina Ronja Kari.

Konferencen kan følges live fra 16-18 og ses efterfølgende på video her:


_______________________________________________________________________

Fakta: Kapitalmarkedsunionen

  • · Kapitalmarkedsunionen er en række initiativer, som skal lempe og harmonisere reglerne på finansmarkedet i EU ved at opbygge et fælles indre finansmarked.
  • · Centralt er, at EU ønsker at slække på kravene til bankernes udlån til virksomheder. Det skal gøre det nemmere for små og mellemstore virksomheder at tage lån i såkaldte investeringsbanker, altså banker, der primært lever af at håndtere store virksomheders investeringer.
  • · Organisationer som Finance Watch og Corporate Europe Observatory advarer om, at man samtidig åbner op for mere spekulation i eksempelvis boliglån. Det skaber risiko for en ny boligboble, mener de.
  • · EU-Kommissionen fremsatte i september sidste år sit udspil til Kapitalmarkedsunionen. Det skal nu behandles i EU-Parlamentets udvalg for Økonomi og Valuta før det forventes sendt til afstemning i parlamentet i slutningen af året.
  • · Rina Ronja Kari sidder med ved forhandlingsbordet i Økonomi og Valuta-udvalget, hvor hun i januar 2016 overtog posten som skyggeordfører for Folkebevægelsen mod EU’s gruppe i parlamentet, GUE/NGL. Det betyder, at hun forhandler om kapitalmarkedsunionen på vegne af GUE/NGL.
Back To Top