fbpx Skip to content

Løsningen er mere demokrati

Aktuel kommentar af Victoria Ninosca Risbjerg Velásquez, faglig aktiv, fremtidsfighter og tidl. formand for HK Ungdom Kbh.

Monica på 23 er opvokset i en provinsby udenfor Kalundborg. Hun flyttede til Holbæk for at påbegynde sin erhvervsuddannelse, men har sidenhen måtte skifte den første ud med glarmester, for at skifte den ud med bygningsmaler uddannelsen. Lærepladserne var få. I København var der bedre odds fik de lovet. Dog kunne hun ikke søge en bolig før hun havde en læreplads i Hovedstaden og omvendt ville de virksomheder hun besøgte helst ikke tage en i lære før man havde en bolig, en base, i omegnen.

Monicas situation er ikke unik. Normen er nu at menneskerne er til for arbejdet og ikke at arbejdet er til for menneskerne. Folk er tvunget til at planlægge deres liv efter et arbejde, det gør at ungdommen ikke kan finde en base, hvilket netop er fundamentet for godt og trygt liv. Unge er nødt til at flytte væk for et arbejde eller en uddannelse, hvilket udhuler tilknytningen til et lokalområdet. Dette er en udfordring for demokratiet både lokalt og internationalt.

De seneste topmøder viser, at Bruxelles-politikere igen ikke tager politisk ansvar. Konsekvenserne er ikke kun manglende base for vores medmennesker, manglende demokrati, men udformer sig også i nuværende udfordringer som social dumping. Vi bliver nødt til at kræve demokrati på vores arbejdsplads. Herigennem kan vi sikre os at arbejdspladserne tager politisk ansvar både lokalt, på EU niveau og internationalt. Løsningen er mere demokrati.

Back To Top