fbpx Skip to content

Kommunevalg og social dumping

– Stem kun på kandidater, der vil sikre overenskomster og klausuler, siger Dansk El-Forbund i Østjylland. Lidt over halvedelen af kommunerne har i dag arbejdsklausuler, som arbejdsgiverorganisation finder på kant med EU-regler

19. november er der valg til landets 98 kommunalbestyrelser og fem regionsråd. Valget er ikke uden betydning for indsatsen mod EU’s forringelser af forholdene på arbejdsmarkedet.

EU’s regler kræver, at alle offentlige kontrakter for over halvanden million kroner skal i udbud i alle 27 EU-land. Det koster kommunerne mange millioner kroner og medfører sjældent bud fra udlandet. Og EU’s regler vanskeliggør også krav om f.eks. overenskomster og lærepladser. Ikke desto mindre har lidt over halvdelen af landets kommuner i dag lavet sociale klausuler og arbejdsklausuler.

Arbejdsklausulerne er i overenstemmelse med den internationale ILO konvention 94, der siger, at løn- og arbejdsvilkår ved offentlige opgaver ikke må være ringere end hvad der gælder for tilsvarende arbejde, der hvor arbejdet udføres. LO mener bl.a. derfor, at konventionen står over diverse EU-direktiver og -domme. Men arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri er ikke enig og finder klausulerne på kant med EU-reglerne.

Kampen for overenskomster ved kommunale opgaver er på det seneste blevet aktuel i en sag om et kommunalt prestigebyggeri ved havnen, hvor en tysk entreprenør ikke ville indgå overenskomst.
– Vi vil derfor opfordre vores medlemmer til kun at stemme på kandidater, der vil sikre, at der indføres sociale klausuler i byggekontrakterne. Det skal skrives ind, at arbejdet skal udføres på danske overenskomster, siger formand for Dansk El-Forbund i Østjylland Ervind F. Poulsen på eufagligt.dk.

Back To Top