fbpx Skip to content

Modstand mod traktatændring

Flere af EU’s udenrigsministre indikerede, efter langvarige forhandlinger på et møde i går, deres modstand mod det tysk-franske forslag om en traktatændring, der skal gøre det muligt at fratage medlemslande deres stemmeret, hvis ikke de overholder reglerne for euroen. Eftersigne er medlemslandenes betydeligt splittet over forslaget trods stærk fransk og tysk støtte til forslaget. Mange lande er således bekymret over udfaldet, hvis forhandlingerne om indholdet af Lissabontraktaten genåbnes.

Bekymringen skyldes at man først efter mange manøvre, for at undgå folkeafstemninger, af frygt for et nej, og efter to irske folkeafstemninger, fik gennemtrumfet traktaten. Et sådan forløb vil mange lande for alt i verden undgå.

Der har dog været tale om, hvorvidt der er en opblødning blandt flere lande på vej. Storbritannien som ellers fra starten af har været stærkt modstander af forslaget, har senest tilkendegivet at det kan tænkes, at man vil være villig til at acceptere traktatændringen, så længe den kun gælder for de 16 eurolande. På den måde vil Storbritannien højest sandsynlig kunne undgå en folkeafstemning.

En ændring af traktaten vil kræve enstemmighed blandt samtlige medlemslande i EU.

Læs mere på EurActiv.com – klik her

Back To Top