fbpx Skip to content

Nej tak til EU-hær!

EU-toppen er på alle måder i gang med at udnytte Brexit maksimalt. Det står klar efter de sidste dages topmøde i Bruxelles. Især sætter de maksimalt ind på de militære ambitioner.

Rina Ronja Kari. Foto: Olivier Hansen

Af Rina Ronja Kari, medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

Når man først slipper af med de vrangvillige briter, så er vejen nemlig banet for at omdanne EU til en militær stormagt.

På tværs af EU-systemet har der længe været et ønske om at bruge markant flere penge på våben, så borgernes skattemidler havner hos våbenproducenter. Men samtidig tog EU-toppen i går et stort skridt på vejen mod en egentlig fælles EU-hær. Det starter med et samarbejde mellem nogle EU-lande, men skal siden bredes ud.

Bevar Danmarks forsvarsforbehold

Heldigvis behøver Danmark ikke deltage i dette militære vanvid. Da danskerne sagde nej til Maastricht-traktaten i ’92 var det bl.a. for at undgå en EU-supermagt med eget militær. Vores forsvarsforbehold sikrer os imod at deltage i lige præcis dét. Hurra for det!

Det vil være langt bedre, hvis vores indsats for fred, internationalt samarbejde og menneskerettigheder sker via FN, og ikke gennem EU. FN er hele verdens organisation, og samarbejder netop om fred, hvorimod EU er styret af egne snævre interesser.

Rusland og oprustning

I EU peger man hele tiden mod Rusland som et stort fjendebillede, der skal retfærdiggøre, at man vil bruge flere penge på våben. Og situationen med Rusland er ekstremt problematisk, spørgsmålet er bare, hvordan vi løser det?

EU-ledernes snak om oprustning bidrager kun til at starte en ny kold krig og et nyt våbenkapløb. Er det virkelig i vores interesse at optrappe konflikten med militærmagt? Hvad er næste skridt? Krig?

EU burde i stedet satse på konfliktløsning og international nedrustning. EU’s militære samarbejde er ingen garanti for fred. Tværtimod. Derfor skal vi fastholde forsvarsforbeholdet og i stedet investere i mennesker, velfærd, klima og international bistand frem for flere våben.

 

(Dette indlæg blev først bragt i Avisen.dk)

Back To Top