fbpx Skip to content

Ny offentlighedslov skader demokratiet

Onsdag skal regeringen stå til ansvar i Folketinget for forslaget om en ny offentlighedslov.
Forslaget betyder f.eks., at retten til aktindsigt i fremtiden ikke længere vil gælde dokumenter sendt mellem statslige myndigheder i sager, hvori det kan forventes, at ministeren kan få brug for embedsværkets rådgivning og bistand samt at retten til aktindsigt i fremtiden ikke skal omfatte dokumenter og notater, som ministre udveksler med forligspartnere og støttepartier i Folketinget i forbindelse med lovgivning og anden politisk proces.
Med den nye offentlighedslov vil myndighederne desuden få lov til at afvise aktindsigt, hvis borgerens ansøgning vil tage mere end 25 timer at behandle.

– Folkebevægelsen mod EU kan på ingen måde støtte de forringelser af demokratiet som forslaget til ny offentlighedslov lægger op til. Vi har tidligere oplevet, at regeringer har misbrugt centraladministrationen i EU-kampagner og at fordelingen af EU-oplysningsmidler har været med stor slagside til EU-tilhængerne. Med den nye lov bliver det sværere for os forsvare demokratiske spilleregler, og det svækker demokratiet, udtaler talsperson for Folkebevægelsen Rina Ronja Kari.

– Folkebevægelsen mod EU ser hellere, at vi forbedrer den nuværende lov, så der bliver mere offentlighed i forvaltningen ikke mindst på EU-området. Vi mener f.eks. at det var et stort demokratisk problem, at vi ikke kunne få aktindsigt i hvad den danske regering svarede på den tyske kansler Merkels spørgsmål i forbindelse med EU’s tænkepause, hvor den danske folkeafstemning blev aflyst og hvor Merkel bagefter lavede en plan for vedtagelsen af Lissabon-traktaten, tilføjer Rina Ronja Kari.

Underskrifter mod forslaget: Langt over 72.000 personer har skrevet under på et nej tak til den nye offentlighedslov på internettet. Se mere på

Adresse

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

CVR: 40204415

Åbnings- og telefontider

Tirsdag, onsdag og torsdag:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandag og fredag:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmelding til digitalt nyhedsbrev

Back To Top