fbpx Skip to content

Ny traktat på vej

I går sagde Tysklands udenrigsminister, Guido Westerwelle, at der er behov for en traktatændring, der skal gøre EU i stand til at koordinere medlemslandenes finanspolitikker bedre.

– Vi har brug for en traktatændring for at løse (EU-)konstruktionens begrænsninger. Vi må udvikle et Europa som en stabilitetens union. Lige meget hvem, der bryder reglerne, må det pågældende land vide, at det vil udløse fremtidige sanktioner: ikke bare på papiret, men også i praksis, sagde Guido Westerwelle ifølge Reuters.

I dag kan Open Europe så meddele, at det ikke blot er en traktatændring, som diskuteres i øjeblikket, men derimod en egentlig ny traktat. Således skriver Open Europe, at “Handelsblatt rapporterer, at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Nicolas Sarkozy, er uenige om, hvorvidt den nye traktat (…) skal aftales af alle 27 medlemsstater eller blot være en separat traktat for de 17 eurozonelande.” Tyskland skulle eftersigende være for en bred traktat, mens Frankrig støtter ideen om en separat traktat for eurozonen.

Den britiske finanschef, George Osborne, har ifølge The Wall Street Journal, også udtalt, at han for nylig har diskuteret emnet med sine europæiske modparter, og at en traktatændring allerede kan være klar om ganske få dage.

– Det ligger i kortene, at en traktatændring kan være på vej. Dette (en ny traktat) vil styrke den finanspolitiske integration yderligere. Jeg har sagt, at der er en uundgåelig logik mellem en monetær union og en finanspolitisk union, og det er i Storbritanniens interesse, at euroområdet er stabilt.

De forskellige udmeldinger fra forskelligt hold, gør det uklart, om der er tale om en egentlig ny traktat eller blot en traktatændring. Svaret får vi muligvis inden for de næste dage.

Back To Top