fbpx Skip to content

Ole Krarup er død

Advokat og tidligere MEP for Folkebevægelsen mod EU Ole Krarup er død, 82 år gammel.

Ole Krarup (Foto: Arbejderen)

Af Freja Wedenborg, pressemedarbejder

Ole Krarup, professor i retsvidenskab og mangeårigt medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, er død.

Ole Krarup blev født 17. marts 1935 i Aarhus. Han var advokat og professor i retsvidenskab, og stod i sin lange karriere i spidsen for en række principielle retssager. Han underviste på mange år på Københavns Universitet og har skrevet talrige bøger og artikler om juridiske emner.

EU-modstand i parlamentet

Fra 1994 til 2007 sad Ole Krarup i EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Her arbejdede han aktivt for demokratiet, miljøet, retssikkerheden, forbrugerne, fagbevægelsen, kunstnerne og for et tættere nordisk samarbejde i stedet for EU. I EU-parlamentet var Ole Krarup medlem af Udvalget om Retlige Anliggender og Borgernes Rettigheder og Budgetkontroludvalget samt en række delegationer, heriblandt Delegationen for Forbindelserne med Sydafrika.

Ole Krarup spillede også en væsentlig rolle i kampagnerne for et nej til Maastricht-traktaten og euroen.

Rina Ronja Kari, der i dag repræsenterer Folkebevægelsen i EU-parlamentet, har kendt Ole Krarup siden hun som 15-årig blev aktiv unionsmodstander.

“Ole Krarups betydning for EU-modstanden i Danmark kan virkelig slet ikke overvurderes. Han har været en kæmpe inspiration for mange generationer af aktive i Folkebevægelsen og været drivende i at sætte nogle helt afgørende debatter om EU’s undergravning af vores demokrati på den offentlige dagsorden. Jeg husker stadig, hvor stort det var som ung aktiv i Folkebevægelsen at møde Ole og diskutere med ham. Hans politiske taler var altid både inspirerende og med et glimt i øjet. Men jeg vil først og fremmest huske Ole som det varme og humoristiske menneske, han var,” siger Rina Ronja Kari.

Lissabon-sagen

Ved årsskiftet 2006/07 overlod Ole Krarup sin plads i EU-parlamentet til sin suppleant Søren Søndergaard. Det skete efter en voldsom trafikulykke, hvor Ole Krarup blev påkørt da han på sin cykel var på vej på arbejde i EU-parlamentet; en ulykke, som gav ham alvorlige mén i årene fremover.

Det forhindrede dog ikke Ole Krarup i at fortsætte kampen mod EU. I 2009-2013 rejste han den principielle Lissabon-sag for sangeren Niels Hausgaard og 27 andre danskere. De ønskede at lægge sag an mod Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) for brud på grundloven, fordi Folketinget godkendte EU’s Lissabon-traktat uden folkeafstemning.

Sagen blev afvist, men var med til at rejse en vigtig principiel debat om traktaten.

“Et meget humoristisk, musikalsk og udogmatisk menneske”

Søren Søndergaard, medlem af Folketinget for Enhedslisten og tidligere MEP for Folkebevægelsen mod EU, siger:

“Når det gjaldt EU var Ole hverken diplomatiets eller detaljens mester. Hans modstand var grundlæggende og fundamental og blev serveret med en sylespids foragt og sarkasme, som var en juridisk professor værdig. Alene måden han udtalte ordet “romerretten” på, fik enhver til instinktivt at forstå, at det bestemt ikke var noget tilstræbelsesværdigt. Samtidig var Ole et meget humoristisk, musikalsk og udogmatisk menneske. “Hvis der er uoverensstemmelser mellem kortet og terrænet, følg da terrænet”, som han ofte citerede et opslag, han havde set i en norsk fjeldhytte!

Jeg lærte for alvor Ole at kende i tiden før og efter EU-parlamentsvalget i 2004, hvor jeg blev valgt som hans suppleant. Det blev der hurtigere brug for, end vi begge havde regnet med på grund af eftervirkningerne af et alvorlige trafikuheld i Strasbourg i efteråret 2005. Et trafikuheld, som han med vanlig ironi tilskrev “en EU-tilhænger”.

Ud over at måtte stoppe i EU-parlamentet betød eftervirkningerne også, at Ole ikke fik den problemfrie og produktive alderdom, som havde været ham vel undt. Men i de mange, mange år, hvor han var i fuldt vigør på det juridiske felt, som venstrefløjsdebattør og som kompromisløs EU-modstander gav han os så meget – og lidt til. Ære være hans minde!”

Bisættelsen vil finde sted 21. oktober kl. 12:30 fra Kapellet i Helsingør.

Læs også

>> Folkebevægelsens portræt fra da Ole Krarup fyldte 80 år

>> Portræt af Ole Krarup hos Information

 

Back To Top