fbpx Skip to content

Overvejende støtte i EU til Palæstina

Den israelske avis Haaretz rapporterer mandag morgen, at mindst 20 ud af 27 EU-medlemslande forventes at stemme for optagelsen af Palæstina i FN. Støtten på statsniveau harmoniserer med en bred folkelig opbakning i de store EU-lande. En meningsmåling fra Frankrig, Storbritannien og Tyskland viser, at 69 % af franskmændene, 71 % af tyskerne og 59 % af britterne støtter et ja til anerkendelsen af Palæstina i FN.

Oprindeligt var det palæstinensiske mål at blive anerkendt som fuldgyldigt medlem af FN, men et sådant forsøg ville med stor sandsynlighed blive mødt af et veto fra USA. I stedet kommer afstemningen til at handle om, hvorvidt Palæstina skal optages som såkaldt “ikke-medlemsstat”. En status som vil sidestille Palæstina med Vatikanet og bl.a. give mulighed for at lægge sag an mod Israel ved Den Internationale Straffedomstol.

Tidligere i processen var både Tyskland og Italien skeptiske i forhold til afstemningen i FN, men de ser nu begge ud til at have ændret holdning i spørgsmålet. Dermed ser det ud til, at Frankrig, Italien, Spanien, Storbritannien og Tyskland vil stemme for. Den europæiske støtte til Palæstina kommer efter, man fra palæstinensisk side har lovet, at fredsforhandlingerne vil blive genoptaget øjeblikkeligt efter afstemningen i FN.

Den danske position i spørgsmålet lader til at blive afgjort d. 15. september. I en Tv-debat i går mellem Villy Søvndal og Lene Espersen om den danske udenrigspolitik, blev bl.a. Palæstina-spørgsmålet debatteret. Lene Espersen var imod anerkendelsen af Palæstina i FN, mens Villy Søvndal ville stemme for.

Oskar Lund Rasmussen

Back To Top