fbpx Skip to content

Polsk flertal mod euroen

I 2007 erklærede den nyvalgte premierminister Donald Tusk, at Polen senest i 2012 ville udskifte den polske zloty med EUs euro. Men sætter han spørgsmålet til en folkeafstemning i dag, risikerer han et nederlag. Den seneste meningsmåling viser nemlig et lille skeptisk flertal på 42 pct., mens 41 pct. ønsker zlotyen udskifter med euroen. Det fremgår af Morgenavisen Jyllands-Posten i dag.

Siden Tusk blev valgt, er eurozonen da også blevet voldsomt ramt af den globale finanskrise, mens polsk økonomi er blevet styrket. Faktisk var Polen i 2009 det eneste EU-land med økonomisk vækst. Siden Polens indmeldelse i EU i 2004 er landets bruttonationalprodukt fordoblet.
Men Polen overholder ikke euroens spilleregler – de såkaldte konvergenskriterier. Sidste år havde landet et budgetunderskud på 8 pct., hvor euro-reglerne højst tillader 3 pct. Derfor vil den polske regering være tvunget til voldsomme besparelser, hvis den skal gøre landet klar til optagelse i euroen. Det vil gøre hverken euroen eller regeringen populær. Og til oktober skal der igen være valg i Polen.

Back To Top