fbpx Skip to content

Radikale, hvordan kunne I støtte den homofobiske kandidat fra Forza Italia?

I går, tirsdag den 17. januar var der valg til formandsposten i EU-parlamentet i Strasbourg. Da vi gik i seng mandag var der syv kandidater i spil, men da vi vågnede tirsdag morgen, var der kun seks tilbage. Den føderale, liberale gruppe, ALDE, og parlamentets største gruppe, det kristendemokratiske EPP, havde nemlig mandag aften indgået en politisk studehandel, der mere eller mindre afgjorde afstemningen, inden den var gået i gang.

Rina Ronja Kari er medlem er EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Foto: Olivier Hansen.
Rina Ronja Kari er medlem er EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Foto: Olivier Hansen.

Af Rina Ronja Kari, MEP for Folkebevægelsen mod EU

I ALDE sidder både de Radikales Morten Helveg Petersen og Jens Rohde, samt Venstres Morten Løkkegaard. I EPP sidder Bendt Bendtsen fra Det Konservative Folkeparti. Nu sidder jeg så tilbage og undrer mig over, hvordan især de Radikale kunne støtte op om EPP’s præsidentkandidat Antonio Tajani.

Hverken Helveg Petersen eller Rohde har endnu sagt noget om, hvordan de har stemt, og da afstemningerne er hemmelige, må vi indtil videre forvente, at de har stemt med deres gruppe. I øvrigt tilkendegav Helveg Petersen i går morges, at han støtter op om aftalen mellem EPP og ALDE.

Modstander af ligestilling og fri abort

Tajani er medlem af det italienske parti Forza Italia og tidligere talsmand for den skandaleramte og korruptionsdømte Silvio Berlusconi. Desuden var han den ansvarshavende kommissær under ’Dieselgate’, hvor han satte bilindustriens interesser og indtjening over hensyn til miljøet og vores alles sundhed. ’Dieselgate’ var et udtryk for overlagt embedsforsømmelse.

Desuden har Tajani aktivt – og desværre også ofte – stemt imod rapporter, strategier og initiativer, der skal fremme ligestilling mellem kønnene. Blandt andet stemte han imod EU’s strategi for kønsligestilling 2015-2020, der understregede betydningen af retten til fri abort og andre reproduktive rettigheder.

Da han før valget præsenterede sig selv for venstrefløjsgruppen GUE/NGL, som jeg er en del af, sagde han desuden, at han ikke vil kæmpe for kvinders rettigheder i parlamentet.

Homofobi mod regnbuefamilier

Som om det ovenstående ikke var nok, har han også dokumenteret sin homofobi, ved at stille et spørgsmål til kommission, hvor han skriver at børn af homoseksuelle par og regnbuefamilier er garanteret ’alvorlige psykologiske problemer’ og vil opleve ’vanskeligheder med at blive accepteret som en del af samfundet’.

Han ville via spørgsmålet have kommissionen til at intervenere mod at homoseksuelle par kan blive forældre, hvilket jo ville være et yderst alvorligt indgreb i EU-borgeres personlige frihed og en uhyrlig diskrimination af minoriteter.

Hvordan kunne I støtte op om ham?

Én ting er, at valget bliver afgjort på baggrund af en studehandel, det er desværre ikke noget nyt i EU. Noget andet er at de Radikale, som ellers slår sig op på at være fortalere for ligestilling og mangfoldighed, har støttet op om en homofobisk, konservativ, misogynistisk kristendemokrat. Gælder det der med ligestilling og mangfoldighed kun uden for EU?

Så nu spørger jeg Morten Helveg Petersen og Jens Rohde direkte: Hvordan kunne I støtte Antonio Tajani? Var det ikke i stedet på tide at være solidarisk med minoriteter og tage afstand fra ham?

(Dette indlæg blev første gang bragt på Berlingske Politiko)

Back To Top