fbpx Skip to content

Rina Ronja Kari lægger alle bilag frem: Vi får for mange penge

EU-parlamentariker for Folkebevægelsen mod EU, Rina Ronja Kari, fremlægger alle sine EU-bilag til journalister fra Berlingske. Det sker i kølvandet på afsløringen af DF’s misbrug af EU-midler.

Af Marie Hyllested Meyle

Rina Ronja Kari. Foto: Olivier Hansen
Rina Ronja Kari. Foto: Olivier Hansen

Op mod 1000 dokumenter indeholdende kvitteringer, lønsedler og så videre er to journalister fra Berlingske kommet i besiddelse af, efter at Rina Ronja Kari har fremlagt sine EU-bilag til dem.

De to journalister fra Berlingske, Martin Borre og Thomas Søgaard Rhode, henvendte sig til Kari efter DF-sagen om misbrug af EU-midler til partialliancen MELD og fonden FELD.

De ville undersøge hvor mange penge EU-parlamentarikerne har adgang til, og kontaktede derfor Rina Ronja Kari, der arbejder for mere gennemsigtighed i EU.

Af bilagene fremgår det at EU bruger knapt 5 millioner kroner om året på Kari. Beløbet indbefatter blandt andet løn, diæter, rejseomkostninger og de såkaldte ’blyantspenge’. Blyantspengene udgør en sum på 700.000 kroner, der skal gå til at dække generelle udgifter der følger med arbejdet som parlamentariker, så som ekstra husleje til bolig i Bruxelles

For lidt kontrol

Der er dog intet krav til at føre regnskab over blyantspengene. Hver måned får parlamentarikerne 32.000 kroner udbetalt, men uden krav om dokumentation på hvad pengene faktisk blive brugt.

”Det er helt forrykt mange penge” siger Kari til journalisterne fra Berlingske og fortsætter ”Pengene flyder nærmest frit til parlamentarikerne, og der er nærmest ingen kontrol med, hvordan de bliver brugt. Det åbner selvfølgelig op for, at der bliver snydt. ”

Også organisationen Transparency International peger på at der bør føres regnskab over og kontrol med blyantspengene: ” Det er simpelthen utroligt, at Parlamentet ikke ser noget problem i at overføre 32.000 kroner hver måned til medlemmernes bankkonti uden at stille spørgsmål” udtaler Nick Aiossa til Berlingske.

Aiossa arbejder med gennemsigtighed i EUs midler for Transparency International.

Ros fra EU-forsker

Wouter Wolfs, lektor i europæisk politik ved Leuven Universitet i Belgien, der forsker i EU-støtte, roser Rina Ronja Kari for åbenheden.

”Det er en rigtig god udvikling, at hun lægger alt frem. Politikerne har adgang til rigtig mange penge fra alle mulige puljer, som de kan bruge på hvad som helst, uden de skal dokumentere, hvad de bruger dem på. I praksis bliver det en stor sum oven i deres i forvejen høje løn, og det er meget problematisk og kontroversielt” siger han til Berlingske

Kari opfordrer signe kollegaer til at følge trop og lægge bilagene på bordet for at skabe mere åbenhed om pengestrømmen til og fra Bruxelles og Strasbourg.

”For mig er det her først of fremmest et demokratispørgsmål. Det er i virkeligheden den samme demokratiopfattelse, som lægger til grund for, at jeg er EU-modstander” siger Rina Kari om sin kritik af EU-systemets fordeling og mangelende kontrol af midler.

Back To Top