fbpx Skip to content

Skatteborgere kan ende med milliardregning for EU-parlamentarikeres pension

Skatteborgerne kan ende med at skulle dække et underskud på 2,4 mia. kroner på en pensionsordning for EU-parlamentarikere. Pensionsmidlerne var blandt andet investeret i våbenindustrien og i atomkraft. Rina Ronja Kari kalder det ‘oprørende’.

En regning på 2,4 mia. kroner for EU-parlamentarikeres pension kan nu lande hos EU’s skatteborgere.

Af Mads Hyltoft Lieberkind

Skatteborgerne i EU kan ende med at få regningen for en pensionsordning, som en række medlemmer af EU-parlamentet (MEPer) har indgået. Det skriver netavisen EU Observer.

Pensionsfonden har i dag et underskud på 326 millioner euro, hvilket svarer til lige over 2,4 milliarder danske kroner.

To milliarder skattekroner til luksuspensioner

“Det er helt urimeligt, at borgerne muligvis skal betale regningen for nogle i forvejen meget vellønnede EU-parlamentarikeres favorable pensionsordning. EU-borgerne har i mange år levet med EU’s nedskæringer og økonomisk krise, og nu kan de se frem til at betale over to milliarder ekstra til luksuspensioner,” siger Rina Ronja Kari, der repræsenterer Folkebevægelsen mod EU i EU-Parlamentet.

Ordningen blev indført i 1990 og løb frem til 2009. Den bestod i, at EU-parlamentarikerne modtog 2000 euro for hver 1000 euro de selv indbetalte. Fordi EU står som garant for ordningen, skal underskuddet dækkes med skattefinansierede EU-midler, hvis pensionsfonden bliver insolvent..

De MEPer, der betalte til ordningen, har kun behøvet at betale i to år, og derefter er de dækket af pensionen resten af deres liv. I maj 2015 modtog 721 tidligere MEP’er (eller deres efterladte pårørende) penge fra ordningen, og 145 yderligere forventes at modtage penge fra den i 2022.

Penge blev investeret i våben og atomkraft

Pensionsordningen var oprindeligt en frivillig ordning, der blev oprettet til at give franske og italienske MEPer en bedre pensionsordning. De penge der blev indbetalt gik til en non-profit organisation i Luxembourg, hvorfra de ifølge EU Observer er blevet investeret i blandt andet atomkraft og i våbenindustrien.

“Det er ikke den form for fair eller etiske investeringer, som man kunne tænke, at en pensionsfond, der er forbundet til EU-parlamentet ville overveje at lave,” siger den belgiske MEP Bart Staes til EU Observer.

Rina Ronja Kari er helt enig, og hun mener, at pensionsinvesteringerne er under al kritik.

“Det er meget oprørende, at offentlige EU-midler som EU-parlamentarikernes pension er blevet brugt på investeringer i våbenindustrien og i kernekraft. EU-systemet burde have langt bedre hånd i hanke med den slags. Det viser med al tydelighed, at EU-systemet er fuldkommen ligeglad med bæredygtighed og etisk ansvarlighed,” siger Rina Ronja Kari.

Back To Top