fbpx Skip to content

Slagsmål: Ministerråd med kreativ bogføring

Ministerrådet føler sig tilsyneladende hævet over al demokratisk kontrol.

Det siger den tyske politiker og formand for EU-Parlamentets udvalg for budgetkontrol Michael Theurer til Politiken.

Slagsmålet omhandler Ministerrådets nye topmødecenter, som langsomt skyder op fra jorden i Bruxelles.

Kreativ bogføring

Budgettet for byggeriet var oprindeligt på knap 1,8 milliarder kroner, men sidste år blev de samlede omkostninger vurderet til at være 2,3 milliarder kroner.

Dermed er budgettet sprængt, og det bekymrer Michael Theurer fra udvalget for budgetkontrol.

– Det bliver i vidt omfang bygget for penge, der var beregnet til noget andet. Vi kan ikke få nogen forklaringer på hvorfor eller hvordan. Det er farligt, at de europæiske skatteyderes penge på den måde anvendes uden kontrol, siger han.

Penge fra andre lommer

Revisionsretten har afsløret, at der i perioden 2008-2010 er blevet forudbetalt over 1,7 milliarder kroner. 1,5 af disse er fundet i ministerrådets budgetter for rejser og tolkning.

Den form for kreativ bogføring får EU-Parlamentet til at stille spørgsmålstegn ved Ministerrådets håndtering af pengene.

– Hvis der er så mange penge tilovers i budgettet for tolkning og rejser, er det måske, fordi budgetterne er lagt forkert fra starten. I så fald kunne de overskydende penge måske være brugt på andre, vigtigere ting end sådan en bygning, siger Michael Theurer.

Hævet over demokratisk kontrol

Ministerrådet har indtil nu nægtet at svare på spørgsmål om byggeriet, og det irriterer Michael Theurer. Ministerrådet forklarer sig nemlig med, at EU-Parlamentet aldrig har haft magt til at godkende rådets regnskaber, hvilket er et spørgsmål om fortolkning.

– Pointen er, at det her bare er et af mange eksempler på, at EU’s ministerråd som eneste institution føler sig hævet over en demokratisk budgetkontrol, siger han.

Back To Top