fbpx Skip to content

Snowden: Whistleblowere skal beskyttes

I en erklæring, som blev læst op for EU-Parlamentets borgerrettighedsudvalg mandag, advarede Snowden mod forfølgelse af whistleblowere. Snowden udtalte, at han betragter overvågning af hele befolkninger som en af de centrale trusler mod menneskerettighederne.

Snowden mener, at det skal gøres lettere for whistleblowere at lække informationer til offentlighedens repræsentanter. I løbet af sommeren lækkede Snowden selv filer fra USA’s Nationale Sikkerhedsagentur (NSA) til aviserne The Guardian og Washington Post. Lækket havde til formål at afsløre ulovlig overvågning, og viste blandt andet at EU’s institutioner har været udsat for omfattende amerikansk overvågning.

Efter at være blevet anklaget for spionage og tyveri i USA, har Snowden nu fået midlertidig asyl i Rusland. Hans afsløringer har stillet de britiske, tyske og franske efterretningstjenester i et dårligt lys, idet de har arbejdet sammen med amerikanerne om ulovlig online-overvågning.

Snowden er blandt tre finalister, som er blevet nomineret til dette års Sakharov-pris. Prisen uddeles af EU-Parlamentet til menneskerettighedsforkæmpere. Vinderen vælges den 10. oktober i Strasbourg og uddelingsceremonien afholdes 20. november.

Back To Top