fbpx Skip to content

Solidaritet med Cypern

Denne blog har også været bragt på modkraft.dk

Cypern kom først og fremmest økonomisk i problemer, fordi de flere cypriotiske banker havde givet store lån til Grækenland. Og efter lånepakke nr. et-eller-andet-uhyggeligt, hor grækerne i store træk havde lånt penge for at betale dem til franske og tyske banker, ja så lavede man en nedskrivninger af gælden. Det har altså særlig ramt cypriotiske banker, hvor af nogle nu har haft seriøs brug for redning.

Og opskriften på “redningen”. Jo, dels en indefrysning af midler på over 100.000 euro og dels voldsomme offentlige nedskæringer. Cyperns gæld har nu nået et punkt, hvor de begynder at låne penge for at betale renter på gamle lån – og dét er jo en ond spiral.

Social katastrofe i vente
Når man nu har en enorm gæld, og samtidig voldsomme krav om offentlige nedskæringer, ja så er det jo ikke vanskeligt at drage paralleller til nogle af de andre lande, som har haft brug for EUs “hjælp”.
Nedskæringer betyder flere arbejdsløse, som så igen bruger færre penge i lokalområdet, hvilket igen risikerer at ramme det lokale erhvervsliv hårdt – med flere arbejdsløse til følge, og dermed færre skatteindtægter til staten, der dermed må skære endnu hårdere… Og imens taber den almindelige cyprioter, der får sværere ved at betale regninger og købe mad og medicin.

Oven i det er der så spørgsmålet om russernes penge. Noget af det, som især tyskerne har været sure over er, at en del rige russere har haft deres penge stående i cypriotiske banker – hvilket har været en økonomisk gevinst for Cypern. Der står lige så mange russiske penge i tyske banker, men i forholde til landenes befolkningstal, så er det naturligvis en “urimelig” fordeling. Som Tyskland gerne vil have lavet om på. Det er i mine øjne lidt skørt, at det er Tyskland der er sur over det – umiddelbart ville det vel være mere logisk, at Rusland var ked af ordningen!

De russiske rigmænd har iøvrigt allerede sagt, at de nok skal finde et andet sted at sætte deres penge. Dem de har i Cypern er jo nu blevet indefrosset, så der vender de næppe tilbage.

Solidaritet
Uanset hvad man mener om russiske rigmænd, så står nu tilbage, at den cypriotiske befolkning har overtaget en massiv gæld, som de nu skal lide under. De vil blive hårdt ramt af nedskæringer og arbejdsløshed.
Som udenforstående kan vi naturligvis sige, lad os nu se tiden an – måske bliver det slet ikke så slemt, måske er det kun de andre lande, der ikke kunne håndtere det. Men kan vi virkelig leve med bare at se passivt til imens befolkning efter befolkning bliver trynet af EU, og kastet ud i humanitære problemer?
Dette er en kamp, hvor vi må være solidariske og lægge alt tænkelig pres på vores politikere for at få dem til at sige fra. Der er kun én vej: det er et opgør med EU’s nedskæringsvanvid, og jo før det første land kommer igang, jo hurtigere kan vi vise en anden vej.

Back To Top