fbpx Skip to content

Sören Wibe er død

Den svenske EU-modstander Sören Axel Wibe ”“ måske bedst kendt uden mellemnavnet ”“ døde onsdag den 29. december. Sören Wibe, født 8. oktober 1946 i Östersund, var professor i bl.a. international økonomi ved Sveriges Landbrugsuniversitet fra 1986 til sin død. Mange i Sverige og Europa kender ham især for hans politiske engagement.
Partipolitisk var han først aktiv i Vänsterpartiet, som han forlod i 80’erne pga. partiets positive holdning til Sovjetunionen. Derpå meldte han sig ind hos Socialdemokraterna. I 1995-1999 var han medlem af EU-parlamentet, hvor han var formand for de svenske socialdemokraters gruppe. Og i 2002-2006 repræsenterede han Västerbottens län i det svenske parlament Riksdagen.

Opgør med EU
Sören Wibe var på nej-siden, da Sverige havde folkeafstemning om EU-medlemskabet. Han ledte Socialdemokrater mot EMU ved den svenske folkeafstemning om euroen i 2003. Han var aktiv i Folkebevægelsens svenske søsterorganisation Folkrörelsen Nej till EU, som han i nogle år var næstformand for. Og hans EU-modstand førte til sidst til et brud med Socialdemokraterna i 2008 efter EU-domstolens dom i den såkaldte Laval-sag, som forbød svensk fagbevægelses ret til konflikt mod underbetaling af lettisk arbejdskraft i Vaxholm Kommune.
– Da jeg nægter at deltage i det politiske hykleri, forlader jeg nu partiet efter 25 års medlemskab.
Laval-dommen er kun det seneste eksempel på, at EU-projektet vil forvandle Europas selvstændige stater til et føderalt Storeuropa. Den socialdemokratiske partiledelse har svigtet sine vælgere, når man altid har lovet at modarbejde, at EU udvikles i retning af overstatslighed, sagde han dengang.
Sören Wibe blev i stedet formand for den EU-kritiske Junilistan i juli 2008, der ligesom den danske JuniBevægelse mistede sin repræsentation i EU-parlamentet i 2009. 29. januar 2009 blev han formand for den EU-kritiske europæiske paraplyorganisation EU Democrats (EUD), som Folkebevægelsen blev medlem af i 2010. Sören Wibe forblev formand for EUD og Junilistan indtil han døde kort før årsskiftet efter nogen tids sygdom.

Folkebevægelsen har mistet en ven
Sören Wibe var i mange år en ven af Folkebevægelsen mod EU i Danmark, som gav ham den internationale træskopris i oktober 2003 for hans store betydning for det svenske nej til euroen samme år.
– Sörens død er både et hårdt slag for EU-kritikken i Sverige og Europa, udtaler Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
– Vi oplevede ham senest, da han holdt oplæg om euroens krise på et seminar i Folkebevægelsen i juni sidste år, hvor han forudså mange af de ting, der siden er sket. Den bedste måde at ære hans minde er at fortsætte og styrke kampen mod euroen og EU.

Varmt og principfast menneske
– Det er svært at finde ord, der kan give en retfærdig beskrivelse af Sören. Han var en politiker, som man kun kunne få stor respekt for. Han holdt fast i kampen for væsentlige værdier og kæmpede for dem, selv om det gik imod hans karriere. Sören var også en meget varm person, og han havde en stor viden og var formidabel til at formidle den. Han var også meget engageret og ikke bange for at lave aktivt rugbrødsarbejde. Vi er mange i Danmark, som fik nogle af vores bedste euro-argumenter fra Sören. Et af Sörens store projekter det sidste år var at samle europæiske EU-kritikere og EU-modstandere for at skabe et mere åbent, fredeligt og demokratisk Europa, siger Lave Broch, som er medlem af bestyrelsen for EUD.
– Med Sörens bortgang har vi mistet en af de bedste politikere i vores tid. Og jeg er sikker på, at det bedste vi kan gøre for at mindes ham, er at kæmpe videre for de ting, som Sören stod for.


Læs også mindeordene hos svenske Folkrörelsen Nej till EU ”“ klik her!

Back To Top