fbpx Skip to content

Svensk LO-protest mod EU-indblanding

EUFAGLIGT.DK: [uddrag] EU-kommissionens såkaldt landespecifikke anbefalinger kræver lønnedgang i en stribe EU-lande, bl.a. Sverige. Men det er et direkte indgreb i svenske aftalemodel, som den svenske statsminister kraftigt skal afvise på næste topmøde, lyder kravet fra svensk LO.
– EU-kommissionen opfordrer Sverige til at sænke startlønnen og reformere arbejdsretten. Det er et direkte indgreb i den kollektive aftalemodel og i parternes selvstændighed. Sveriges statsminister og regeringen, som længe har talt pænt om den svenske model, må handle, skriver konsulent i LO Johan Danielsson og jurist Claes-Mikael Jonsson på europaportalen.se.
Svensk LO kræver at regeringen på det kraftigste afviser kommissionens råd, når de skal behandles på topmødet i næste uge.

Det er andet år, at EU-kommissionen kommer med d landespecifikke anbefalinger. Det er et led i det såkaldte Europæiske semester, hvor kommissionens anbefalinger efter godkendelse på topmødet, er bindende for Eurolandene. De risikerer bøder, hvis de ikke følger rådene.
Sidste år fik syv medlemslande skarp kritik for deres lønniveauer og deres lønsystemer, som EU-kommissionen krævede ændret. Allerede dengang protesterede den europæiske fagbevægelse, mod ”anbefalingerne”. Fagbevægelsen mener, at lønforhold er en sag, som parterne suverænt afgør i de enkelte lande.

(…)

Læs mere hos Fagbevægelsen mod Unionen – klik her!

Back To Top