fbpx Skip to content

Terror i Norge er angreb på demokratiet

Fredag eftermiddag blev den norske regerings hovedkvarter i Oslo centrum raseret af en kraftig bombe, som kostede syv mennesker livet. Kort efter kom en blond mand til den lille ø Utøya, hvor Arbeidernes Ungdomsfylking (norsk DSU) havde over 500 unge mennesker samlet til en sommerlejr og skød uhæmmet omkring sig, så mindst 68 er omkommet og masser er blevet såret. Politiet har pågrebet gerningsmanden, men der er tvivl om der var mere end én. Den anholdte var aktiv på den ekstreme indvandrerkritiske højrefløj – herunder et nazistisk netforum og Fremskrittspartiets ungdom. Han anklages for begge terroraktioner.

– Fredagens tragiske angreb i Oslo og Utøya er ufattelig i al sin meningsløshed, når uskyldige bliver ofre for ekstremisters foragtelige handlinger, udtaler Poul Gerhard Kristiansen, landssekretær for Folkebevægelsen mod EU.
– Den første følelse er dyb medfølelse med ofrene og de efterladte. Men angrebet er ikke kun et angreb på de enkelte personer, men også er et direkte angreb på demokratiet, siger han og tilføjer:
– Angrebet må imidlertid vække til eftertanke og ikke føre til en svækkelse af de demokratiske værdier. I Danmark må der også ske en besindelse, så den politiske debat foregår med respekt for hinanden og ikke pisker hadestemninger op, der kan påvirke ekstremister til handlinger af den art.

– På vegne af Nei til EUs 29.000 medlemmer vil jeg give udtryk for sorg over tabet af gode unge, og AUFs store tab af fremtidige demokratibyggere i vort land, siger Hemning Olaussen, formand for Folkebevægelsens norske søsterorganisation Nei til EU på deres hjemmeside (klik her!).

– Som sagen er oplyst til nu, er der tale om en politisk motiveret terrorhandling fra en højreekstremist eller flere. Sådanne metoder er naturligvis menneskeligt og politisk uacceptable, udtaler formanden for Byggefagenes Samvirke i København Anders Olesen på organisationens hjemmeside (klik her!).

AUF er en af de stærke kræfter i den norske EU-modstand og var bl.a. med til at sikre et norsk nej til EUs postdirektiv ved det socialdemokratiske regeringsparti Arbeiderpartiets seneste kongres. Blandt deltagerne på AUFs sommerlejr var Torunn Kanutte Husvik, som er næstformand for Nei til EU. Det forlyder, at hun overlevede massakren på Utøya.Mindehøjtidelighed for ofrene i Oslo og Utøya
Tid: I aften lørdag den 23. august kl. 18.00-21.00.
Sted: Den Norske Ambassade i København , Amaliegade 39.
Arr.: DSU
Læs mere – [klik her!
->http://www.facebook.com/event.php?eid=255780564432208&notif_t=event_invite]


Læs mere hos bl.a. AUF – klik her!

Back To Top