fbpx Skip to content

Thorning forvirrer om euro-traktat

Statsminister Helle Thorning-Schmidt er kommet på glat is omkring euro-traktaten – EUs såkaldte finanspagt – som blev underskrevet fredag formiddag i Bruxelles.

Forud for EU-topmødet har statsministeren fået et spørgsmål fra en journalist om hvorvidt hun som borger kunne lægge sag an mod Folketinget, hvis budgetloven – som euro-traktaten kræved vedtaget i lovgivning af bindende karakter – ikke overholdes:
“En borger kan godt gøre det. Når vi har en budgetlov, så kan du godt gøre det. Så vil det være Folketinget, der ikke overholder sin egen lov. Men EU kan ikke”, svarede Helle Thorning-Schmidt.

Under EU-topmødet erkendte hun, at det var forkert: “Jeg skal beklage, at jeg ikke fik sagt det tilstrækkelig præcist tidligere”.
“Det er ekstremt uheldigt, og det er mildest talt ikke hensigtsmæssigt. Det gælder om ikke at skabe uklarhed om finanspagten, og det synes jeg, at hun gør. Derfor vil jeg opfordre statsministeren til at stramme op”, har Venstres EU-ordfører Lykke Friis udtalt til Berkingske.

Til gengæld kan andre EU-lande lægge sag an mod Danmark ved EU-domstolen, hvis de ikke er tilfredse med den danske budgetlov. Dermed kan EU-domstolen underkende den danske budgetlov.

Back To Top