fbpx Skip to content

Topmøde: Økonomisk regering på dagsordenen

Processen med mere EU-styring af medlemslandenes økonomier er i fuld gang. Da der sidste gang blev afholdt EU-topmøde i marts, blev det indført at EU skal sidde ved bordenden, når medlemsstaterne i Europagten skal have godkendt ny finanslov. En udvikling, der fortsatte på dette topmøde, med diskussion af EU’s økonomiske regering. Andre emner var dog også på topmødets dagsorden, heriblandt Schengen, samt optagelse af Kroatien som EU-land.

I pressemeddelelsen fra topmødet beskrives det, at lederne fra Det Europæiske Råd ser velvilligt på EU-Kommissionens anbefalingerne til medlemsstaternes økonomiske og strukturelle reformer. Disse anbefalinger er bl.a. for Danmarks vedkommende, at efterlønnen udfases (læs anbefalingerne her)

Det beskrives også hvordan lande, der deltager i Europagten (heriblandt Danmark), skal forberede sig til deres næste forpligtelser, hvilket bl.a. omfatter “pragmatisk koordination af skattepolitik”, flere reformer for at forbedre konkurrenceevnen, samt detaljerede beskrivelser af hvordan målbare forpligtelser opnås.

EU-topmødet opfordrede ligeledes til konsensus blandt Grækenlands politiske partier, om at støtte lånepakkens vilkår, der kræver nedskæringer og privatiseringer i den græske offentlige sektor.

Mere information:

Pressemeddelelse: Ikke en krone til spekulation i græsk krise!

Læs konklusionerne fra topmøde d. 23.-24. juni i pdf-format (EN)

Kronik af Søren Søndergaard m.fl., fra altinget.dk: EU-topmødet: Offentlig velfærd, lønninger og folkestyre under pres (25.03.11)

Back To Top